И втората заповед срещу общия план на Царево не успокои екоактивистите

Единадесет града протестираха за пълна защита на Странджа от безразборни строежи

Снимка: БГНЕС

Въпреки че във вторник екоминистърът Искра Михайлова обяви, че и тя е подписала заповед за спиране на действието на общия устройствен план на община Царево, както стори това миналия петък регионалният министър Десислава Терзиева, като мярка за защита на парк "Странджа" от строежи, природозащитниците смятат, че това не е достатъчно и излязоха вечерта на протести в единадесет града, както това бе планирано.

В София около триста души блокираха движението първо на Орлов мост, после по бул. "Цар Освободител” със скандирания "Оставка”, "Странджа”, "Искаме природа, не искаме бетон”,и надуване на свирки. С лозунги "Природата няма глас, има нас”, "Странджа не е манджа", и "Пазете Странджа". те се отправиха към Софийския университет. Според тях докато не се одобрят законодателни промени, обявяващи за нищожни общите устройствени планове без оценка, защитените територии са застрашени от строежи.

В центъра на Бургас демонстрантите изписаха със свещи "Странджа”, отбелязаха 19-годишнината от обявяването на парка. В протеста участваха около 30 души, толкова се събраха и в центъра на Стара Загора и на брега на река Дунав край Русе. Двадесетина души се включиха в проявата в подкрепа на Странджа във Велико Търново. В Сливен също се събраха около 30 протестиращи срещу уволненията на доказани и компетентни директори на природни паркове и замяната им с неспециалисти и демонстрираха в защита на природата

"Протестът ни не е политически, искаме обаче отговорните административни лица да подадат оставки", обясниха природозащитниците.

Заповедта на Искра Михайлова за принудително спиране на реализацията на Общия устройствен план (ОУП) на община Царево е във връзка с разпореждането на регионалния министър също за спиране на действието на плана до промяната му, за което бе издадена друга заповед на Десислава Терзиева. Подготовката на изменението на ОУП Царево, което ще включва и изработване на екологична оценка на корекциите, и одобряването им ще продължи поне година-две в най-добрия случай, прогнозира преди дни Терзиева.

По-рано през деня Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани“ предупреди, че има голяма опасност заповедта на Десислава Терзиева за спиране плана на Царево да падне в съда, защото не регионалният министър е упълномощен да прекрати действието му. "Заради това първото, което е най-спешно, е, че чакаме заповед от министъра на околната среда и водите, която заповед може да бъде много по-добре издържана заради това, че е приет един Общ устройствен план без екологична оценка", посочи Ралев пред БНР.

Михайлова обясни пред журналисти след срещата на правителството с бизнеса, че е подписала заповедта за спиране на плана на община Царево е както заради писмо от Брюксел, така и заради гражданските протести, но и защото е получила писма от граждани, които искат да строят и жалби от неправителствени организации, които считат, че се нарушават правата на собствениците на земя на територията на общината.

Направихме анализ на ситуацията и си дадохме сметка, че при тази неяснота не може да продължава развитието на региона. Най-добрият вариант е да се направи пълна актуализация на целия ОУП, да се направи екологична оценка като междувременно се спре действието на плана с тази принудителна мярка до изработването и влизането в сила на новите правила", коментира Михайлова.

По-рано през деня с освирквания и викове "Мафия!" бе посрещнат временният директор на природен парк "Българка" Али Алиев, чието назначение се оспорва от екозащитниците. На председателя на ДПС в Севлиево и общински съветник от ДПС Али Алиев, който е бил сътрудник на ДС с псевдонима ”Виктор” и има бизнес за дърводобив и транспорт бе осигурен полицейски кордон за влизане в сградата на дирекцията на парка в Габрово.

Граждани, представители на неправителствени организации, спортни клубове и лица, участвали в създаването на парк "Българка" се включиха в протеста.

"Всеки гражданин на България има правото да изрази позицията си, стига да е в рамките на закона", коментира Али Алиев пред Дарик радио. "Има и други начини да се реагира. Не бива моето присъствие, макар и като временно изпълняващ длъжността директор на парк "Българка", да се посреща така. Хората са обезверени, много са лишени от нормален живот и това дава отражение. Те мислят, че някой друг е виновен", допълни той. Представителят на ДПС заяви, че няма да се откаже от длъжността.

Споделяне

Още по темата

Още от България