И вторият осъден за убийството на Борилски излиза на свобода

Мартин Борилски

Апелативният съд във Варна освободи предсрочно от затвора Георги Желязков, осъден за жестокото убийство на българския студент в Париж Мартин Борилски през 2000 г. В мотивите си съдът е посочил, че Желязков е излежал повече от половината от 19-годишната си присъда, наложена му през 2010 г. Освен това престоят му в затвора бил дал резултат. Според съдебното определение работата с него е довела "до преоформяне на ценностната система на лишения от свобода, в съзвучие с правилата на морала, добрите нрави и закона". Решението е окончателно. Така Желязков става вторият осъден по случая, който напуска затвора предсрочно. Миналата година бе освободен осъденият на 17 години Стоян Стоичков.

Позор

Делото за смъртта на Борилски се превърна в истински позор за българската съдебната система. Младият мъж бе убит в жилището си в Париж по особено жесток начин през 2000 г. Борилски бе студент по право във френската столица. Тялото му, по което бяха открити 93 прободни рани, бе намерено, след като негови приятели бяха тръгнали да го тръсят, защото от два дни не си вдигал телефона.

Френските власти стигнаха до заподозрените доста бързо и твърдяха, че са събрали сериозни доказателства. Сред тях бяха мобилният телефон и кредитната карта на жертвата, открити у тях, както и панталон, взет от жилището му и намерен впоследствие в България. Освен това бяха установили ДНК от и двамата заподозрени. Желязков и Стоичков признаха, че са били в жилището на Борилски в деня на смъртта му, но твърдяха, че той е бил убит от непознати французи, а те се опитали да му помогнат.

След изпращането на доказателствата в България обаче делото взе съвсем различен обрат. Започването на процеса се забави цели три години, а съдиите във Варна отказаха да го гледат заради познанство с бащата на Желязков, някогашен зам.-шеф на тамошното следствие. Делото бе преместено във Шумен, където и двамата бяха оправдани. На втора инстанция оправдателната присъда бе потвърдена от апелативния съд в Търново.

След това решение последва остра реакция от тогавашния френски посланик у нас Етиен дьо Понсен, който лично присъстваше на последното съдебно заседание.

Чак след това Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане. Проверка започна и инспекторатът на Висшия съдебен съвет и констатира, че не съдът, а подсъдимите са водили процеса. Междувременно делото бе засегнато и от друг скандал – този с Красимир Георгиев – Красьо Черния. Оказа се, че един от съдиите от апелативния съд в Търново е контактувал с Георгиев. Магистратът подаде оставка.

При второто разглеждане на делото Желязков и Стоичков бяха осъдени. Присъдите им бяха потвърдени и от третата инстанция.  Преди това обаче двамата се укриха и след десет дни се предадоха доброволно

От втори опит

Желязков бе освободен предсрочно от магистратите във Варна след един неуспешен опит през февруари. Сега апелативният съд се съгласява с изводите на първата инстанция, че излежаното до момента наказание е изпълнило целите си. На Желязков бе определен 5-годишен изпитателен срок. Освен това той ще трябва да се среща с пробационен служител в продължение на 3 години.

Споделяне

Още от България