И Япония обяви извънредно положение в Токио, Осака и няколко префектури

И Япония обяви извънредно положение в Токио, Осака и няколко префектури

Японският премиер Шиндзо Абе обяви днес извънредно положение в няколко региона, борещи се с коронавируса, включително в градовете Токио и Осака, предаде ДПА.

Извънредното положение важи за японската столица, трите съседни префектури Чиба, Канагава и Сайтама, както и за Осака, Хього и Фукуока. То ще влезе в сила от утре и ще действа до 6 май.

По силата на решението местната власт ще бъде оправомощена да разпорежда на хората да си остават вкъщи и същевременно да затваря училища и други обекти.

Въпреки всичко мерките не са толкова крайни, колкото при карантините в Италия или Франция, отбелязва ДПА.

Японските граждани, засегнати от извънредното положение, не могат да бъдат преследвани за неспазване на мерките, нито компаниите могат да бъдат принудени да затварят. Вместо това Япония разчита на социален натиск, за да направи така, че хората да не разпространяват потенциално смъртоносния вирус.

Междувременно японското правителство одобри спешен план за стимулиране на икономиката в размер на 993 млрд. долара.

В пакета кабинетът определя пандемията от Covid-19 като най-голямата криза за глобалната икономика от Втората световна война.

Токио стана свидетел на над двоен ръст на заразяванията до 1116 през изминалата седмица. В цялата страна случаите са над 4000, жертвите към вчерашна дата са 93.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус