И заместникът на Пламен Георгиев има голяма тераса

Съседите нямали достъп до покрива на шефа на КПКОНПИ

Антон Славчев, Снимка: БГНЕС

Зам.-шефът на антикорупционната комисия КПКОНПИ Антон Славчев също си е купил голяма тераса. Това става ясно от декларацията му и Имотния регистър, съобщават „Биволъ” и бТВ. Тя е с площ 243 кв. и е разделена между него, жена му Зорница Тодорова и брат му Светослав Славчев. Според нотариалния акт за тримата са платили 39 486 лв. Имотът се намира в сграда в столичния квартал „Хиподрума”. Тримата имат апартаменти в същия блок.

Сделките за апартамента на Славчев и терасата са през 2010 г. и 2011 г., когато той работи в ДАНС. През март 2010 г. той придобива право на строеж върху 63 кв. м. 8 години по-късно декларира, че е собственик на апартамент със същата квадратура. Като цена на жилището в декларацията си е посочил само сумата, платена за правото на строеж – 18 600 лв. или по 151 евро на квадратен метър.

Година по-късно е закупена и остъклената тераса от 243 кв.м. срещу 39 486 лв. Посочената цена е 5 по-ниска от данъчната оценка на имота – 216 419 лв.

https://www.mediapool.bg/gal/79/orig_5453dfb2e87c7841b1aefe1096bc59a2.jpg

Апартаментът и терасата на Славчев се намират в тази сграда. Снимка: бТВ

Стойността, която е посочена, е единствено за придобитото право на строеж, но не и заизграждането им и същестуването им. Когато е имало степен на завършеност, лицето е следвало да декларира тази степен и съответната цена на завършеност. Липсва разликата – липсва икономичееската стойност на обектите. Много е вероятно да се установи, че доходите на лицето съвпадат с цената, която е описана в нотариалния акт”, коментира пред бТВ адвокат Грета Ганева.

Засега Славчев отказва да говори по темата. Той е отклонил поканата за интервю на бТВ.

Обща тераса, но не съвсем

Само преди дни шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев бе принуден да излезе в отпуска, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на данъчните да проверят каке придобил тризонета си в квартал "Гео Милев". Апартаментът е с близо 200 кв. м. тераса-покрив. Георгиев обаче не я бе посочил в декларацията, защото твърди, че тя е част от общите части и не е негова собственост.

Съседите на Георгиев обаче нямали достъп до терасата към тризонета му, твърди пред бТВ мъж, който живее в кооперацията, в която е апартаментът.

Преди дни Георгиев обяви, че терасата, на която се излиза само през неговия апартамент, е обща част, тъй като всъщност е покрив. За това тя не трябвало да се включва към площта на жилището му. До общите части обаче би трябвало достъп да имат всички собственици в сградата.

"Никой няма достъп до покрива горе и съответно не можем да го ползваме, като обща част. Ако опитаме, ще прекрачим закона, за да влезем през нечие чуждо жилище и няма как да стигнем до там", обяснява съседът на Георгиев, пожелал анонимност.

Споделяне

Още по темата

Още от България