И зърнопроизводителите упрекнаха управляващите в липса на политически морал

В проектозакона за данъчно-осигурителния процесуален кодекс не е отразена част от постигнатите договорености между Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и правителството в лицето на премиера Пламен Орешарски, министъра на земеделието Димитър Греков и заместник-министъра на финанситеЛюдмила Петкова от 1 октомври. Това обявиха от ръководството на НАЗ в понеделник, цитирани в информация на БТА.

Става въпрос за прогнозното въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури от 1 януари 2014 г., за прогнозния срок на действие на схемата - до 2 години, както и за частично въвеждането на специален механизъм за стриктно спазване на сроковете за възстановяване на ДДС.

Според председателя на НАЗ Ангел Вукодинов управляващите не са спазили договореностите от двете поредни срещи с тях и така са нарушили морала в политиката и управлението. Това свое становище те изразяват в специална декларация, в която настояват "в качеството си на български производители, данъкоплатци и граждани договореностите да се спазват", както и се обявяват "за морал и почтеност в бизнеса и управлението".

От забавянето на възстановяването на ДДС, което обикновено прехвърля срока от 30 дни, страдат най-много малките и средните земеделски производители, посочиха от НАЗ. Причината е, че така те губят оборотни средства за производството си, от което следва тегленето на банкови кредити и в крайна сметка оскъпяване на продукцията, посочи изпълнителният директор на НАЗ Наталия Тодорова.

Едрите производители от своя страна, за да избегнат възстановяването на ДДС, ще започнат да извършват вътрешнообщностни доставки на необходимите им суровини от държави-членки на ЕС, за които не дължат ДДС. Така те ще избегнат този механизъм, но това не могат да си позволят малките производители, каза Тодорова. От Асоциацията предупредиха още, че "на плещите им лежи" невъзстановен ДДС 1 млн. лева за този кредитен период.

Срещите на зърнопроизводителите с министерствата на земеделието и на финансите, и косвено с премиера Орешарски продължават и от това дали ведомствата ще спазят обещанията си, ще зависят и бъдещите действия на бранша, посочи заместник-председателят на НАЗ Радослав Христов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес