И застрахователният гигант AIG се включва в наддаването за БТК?

И застрахователният гигант AIG се включва в наддаването за БТК?

Застрахователният гигант AIG ще се включи в наддаването за БТК, съобщи в. “Файненшъл таймс” (Financial Times), като се позовава на запознати с процеса на продажбата на 65% от телекомуникационната компания.

Досега като основни кандидати се сочеха арабската компания “Oger Telecom”, консорциумът “Texas Pacific Group – Warberg Pincus” и “Mid Europa Partners”.

В съобщението се казва, че AIG ще използва консултантските услуги на UBS при опита си да придобие българската компания за 1.7-1.9 млрд. евро. Уточнява се също, че “Mid-Europa Partners” са се оттеглили от процеса, очевидно оставайки отворена възможността за AIG и неговите турски конкуренти.

Според “Файненшъл таймс” “Oger Telecom”, който притежава 55% от капитала на “Turk Telekom”, е смятан за силен кандидат, тъй като разполага с капитал и може да се възползва от доверието на многобройното турско население в България.

“Oger Telecom” е собственост на корпорацията “Saudi Oger”, която е контролирана от роднини на бившия ливански премиер Рафик Харири. Харири загина при атентат в ливанската столица Бейрут в началото на 2005 година. Акционер в “Oger Telecom” е и италианската компания “Telecom Italia”.

Турският мобилен оператор “Turkcell” също може да спечели от турското население, но вече не е ясно дали компанията все още е сред кандидат-купувачите след слухове за несъгласие между акционерите ѝ, продължава публикацията. От консултанта на групата по сделката – “Citigroup”, са отказали коментар на тези слухове.

В по-ранен етап от процедурата по подаване на оферти за БТК, пише още вестникът, кандидат беше и консорциум между “Texas Pacific Group и Warburg Pincus”. Според Ройтерс той е един от потенциалните финансови инвеститори в телекома.

Само преди няколко дни бе разпространена информацията, че БТК вече е купена от американска група, според други източници обаче развитието по сделката все още не е в толкова напреднал етап, че да се говори за сигурен купувач. На този фон вече се намесва и нов кандидат. Така несигурността и напрежението около наддаването и митичния бъдещ купувач се увеличават, от което може да спечели единствено продавачът.

Миналата седмица БТК обяви консолидирана печалба от 42.58 млн. лв. за първите три месеца на годината спрямо 44.96 млн. лв. за съответния период на миналата година, добавя икономическият сайт Инвестор.бг.

Приходите на компанията са нараснали с 1.3% за година до 254.96 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?