И здравната каса оглежда софтуери на "Майкрософт"

"Майкрософт" ще предостави на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информация за своите софтуерни продукти в областта на здравното осигуряване, които ще се използват при развитието на информационната система на касата.

За тази консултантска помощ са се договорили в Сиатъл директорът на НЗОК д-р Димитър Петров и Кони Дийн, главен мениджър на компанията по информационно осигуряване на здравни системи, съобщи днес пресцентърът на касата.

Разговорът между двамата е бил проведен в рамките на 6-та годишна среща на "Майкрософт" с политически лидери, висши държавни служители и ръководители на осигурителни фондове от 61 държави. На нея участва и вицепремиерът Лидия Шулева, която представи два проекта за включване на "Майкрософт" в обучение на безработни.

На срещата д-р Петров е представил необходимостта от цялостно развитие на информационната система на здравната каса и е бил запознат с работещи продукти на "Майкрософт" в здравноосигурителните фондове на Словения и Мексико. За здравната каса особен интерес е представлявал електронното медицинско досие на пациента, разработено от компанията за осигурителния фонд в Мексико, който като етап на развитие е близък до нашата здравноосигурителна система, съобщава пресцентърът на НЗОК.

По време на конференцията в Сиатъл, директорът на здравната каса се е срещнал и с ръководителите на здравноосигурителния фонд в Австралия. Преди 2 години те са консултирали българските експерти в разработването на клиничните пътеки за болнично лечение. Уговорено е било консултантската помощ да продължи, с оглед на разширяващата се дейност на касата в болничната помощ от 2004 година.

Споделяне

Още от България