И "Зелените" обжалваха разрешението за строеж на "Южен поток"

И "Зелените" обжалваха разрешението за строеж на "Южен поток"

Жалбите срещу разрешението за строеж на подобект от газопровода "Южен поток" станаха три. Партия "Зелените" също е обжалвала строителното разрешение и предварителното му изпълнение.  

То беше издадено от вече бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли и публикувано в Държавн вестник на 5 август за да защити мажни "държавни и обществени интереси".

Преди това регионалното министерство съобщи, че жалби срещу предварителното изпълнение на разрешението за строеж са внесли Реформаторският блок и сдружение "Гражданска лига за България".

"Зелените" са внесли жалба до Върховния административен съд на 8 август срещу разрешителното за предварително изпълнение на част от "Южен поток". Единствено ние обжалвахме и самото строително разрешение пред Министерски съвет, твърдят от партията.

Целта на "Зелените" е да бъде спрян "този очевидно корупционен проект, който дава шанс за възпроизводство на олигархията в България".

Според оценки на експерти, при сегашните параметри на газопровода, заложената чиста "печалба" за мафията е поне 500 милиона евро, смятат "Зелените".

Партията посочва, че бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев вече призна, че фирми на "корпулентния депутат от ДПС Делян Пеевски са били предвидени да участват в строителството на "Южен поток" на българска територия". Разкритията за финансиране на неговите медии чрез кредитополучатели на Корпоративна търговска банка (любимата банка на шефовете на държавни енергийни фирми) доказаха пряката връзка между властта и олигархичните кръгове, се казва в позицията на партията.

"Зелените" не желаем възпроизводството на този модел и ще се борим за неговото разрушаване. Схеми като тази за "Южен поток" са в основата на зависимостта ни от шепа олигарси, причина за бедността на голяма част от населението ни и липсата на перспективи за растеж на базата на силен дребен и среден бизнес, смятат "Зелените".

Следващата стъпка на партията ще бъде да подготвят по-подробна жалба относно строителното разрешително, и да я внесат във Върховния административен съд до 19 август.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес