И жители на Казанлък искат да участват в референдума за "Змейово"

Жители на Казанлък и околните села изразиха настояха и те да гласуват на предстоящия местен референдум в Стара Загора дали да бъде закрит полигона "Змейово", съобщи БГНЕС.

 

Според тях община Казанлък също е пряко засегната от действията на полигона.

 

Общата площ на полигона е приблизително 100 кв. километра, а дължината надхвърля 30 километра по посока изток-запад. Теренът и охраняваната площ на полигона започват от с. Змейово продължават в пазвите на Средна гора и завършват южно от водоема на язовир "Копринка" в горския масив над с. Горно Черковище. Това означава, че по своето протежение теренът на полигона върви успоредно и в бившите землища на селата Ръжина, Кънчево, Розово, Черганово, Бузовград, Средногорово и Горно Черковище - всички от община Казанлък.

 

Местният референдум ще се проведе в неделя (26 май), но Министерството на отбраната обяви, че няма да се съобрази с резултатите от него. Съгласно конституцията и закона за отбраната въпросите за отбраната и сигурността са от компетентността единствено на централните органи на законодателната и изпълнителната власт и не могат да бъдат решавани чрез местни референдуми.

 

Организацията на допитването ще струва около 200 хиляди лева.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?