И жители на Казанлък искат да участват в референдума за "Змейово"

Жители на Казанлък и околните села изразиха настояха и те да гласуват на предстоящия местен референдум в Стара Загора дали да бъде закрит полигона "Змейово", съобщи БГНЕС.

 

Според тях община Казанлък също е пряко засегната от действията на полигона.

 

Общата площ на полигона е приблизително 100 кв. километра, а дължината надхвърля 30 километра по посока изток-запад. Теренът и охраняваната площ на полигона започват от с. Змейово продължават в пазвите на Средна гора и завършват южно от водоема на язовир "Копринка" в горския масив над с. Горно Черковище. Това означава, че по своето протежение теренът на полигона върви успоредно и в бившите землища на селата Ръжина, Кънчево, Розово, Черганово, Бузовград, Средногорово и Горно Черковище - всички от община Казанлък.

 

Местният референдум ще се проведе в неделя (26 май), но Министерството на отбраната обяви, че няма да се съобрази с резултатите от него. Съгласно конституцията и закона за отбраната въпросите за отбраната и сигурността са от компетентността единствено на централните органи на законодателната и изпълнителната власт и не могат да бъдат решавани чрез местни референдуми.

 

Организацията на допитването ще струва около 200 хиляди лева.

Споделяне
Още от България