IBM излиза от бизнеса със софтуер за лицево разпознаване

IBM излиза от бизнеса със софтуер за лицево разпознаване

IBM (Ай Би Ем) няма да продава повече софтуер за лицево разпознаване и е против използването на такива технологии за расово профилиране или масово следене, съобщиха световните агенции.

Позицията срещу системите за разпознаване на лице, които потенциално биха могли да се използват срещу малцинства или да нарушават човешките права, е изразена от главния изпълнителен директор на компанията в писмо до Конгреса на САЩ, уточни Франс прес.

IBM не предлага повече софтуер за лицево разпознаване или анализ за общи цели, пише Арвинд Кришна.

Той подчертава, че компанията е против използването на такива технологии за масово следене и расово профилиране и призовава за нови федерални правила, с които полицията да бъде по-отговорна за нерегламентираното си поведение, допълва Ройтерс.

IBM не дава обяснения защо точно в този момент обявява решението да излезе от бизнеса с лицевото разпознавате. Кришна обаче изтъква, че сега е моментът да започне национален диалог дали и как да се използва тази технология от местните правоохранителни органи.

Решението на компанията е обявено в момент, когато САЩ са обхванати от протести заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, причинена от бял полицай по време на арест в Минеаполис.

Компанията вече не разработва, не създава, не проучва и не продава продукти за лицево разпознаване в приложно-програмен интерфейс или под друга форма. Визуалната технология на IBM ще бъде ограничена до визуално засичане на обекти, а не за лицев анализ и идентификация.

Споделяне

Още от Бизнес