И.д. кмет на Варна уволни заместника си и главния секретар на общината

Христо Бозов

Временният градоначалник на Варна доц. Д-р Христо Бозов е освободил от длъжност заместника си арх. Димитър Николов (ГЕРБ) и е уволнил дисциплинарно главния секретар на общината Михаил Куликов, съобщиха в събота от общинската пресслужба, цитирани от "Дневник".

Според официалната информация причината за уволненията е "закъснение в подготовката на частичните избори за кмет на община Варна".

"След извършена проверка вр. и. д. кмет на Варна доц. д-р Христо Бозов е констатирал, че подготовката е едва в началния си етап и все още не са обявени обществените поръчки за избор на изпълнител за отпечатване на изборните книжа", се казва в съобщението.

Постът на Куликов временно ще бъде зает от шефа на дирекция "Правно-нормативно обслужване" Иван Великов.

Доц. Христо Бозов беше избран за и.д. кмет на Варна в края на март, след като Кирил Йорданов подаде оставка масовото улично недоволство през февруари. За кандидатурата на Бозов гласуваха всички общински съветници без тези от БСП, тъй като те напуснаха съвета още в средата на март с искане за разпускането му.

Месец по-късно, на 29 април, Бозов беше свален от мнозинството в Общинския съвет във Варна, доминирано от ГЕРБ, с неясни мотиви, а на негово място беше избран членът на партията Димитър Николов. Той бе назначен за зам.-кмет на община Варна след като Кирил Йорданов спечели четвъртия си мандат като кандидат на партията през есента на 2011 г.

Преди ден обаче варненският Административен съд отмени решението на Общинския съвет за избора на Димитър Николов заради пропуски в мотивацията му. В неделя стана ясно още, че мнозинството на ГЕРБ, партията "Нашият град" и съветниците около бившия местен лидер на ДПС във Варна Янко Станев са внесли предложението за смяна на Бозов за гласуване  без предварително да го съгласуват със щатните юристи на съвета, съобщава още "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?