И.д. премиер на Армения предложи нови парламентарни избори

Карен Карапетян

Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Карен Карапетян предложи да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори, за да се сложи край на политическата криза, предаде Ройтерс.

Според Карапетян е възможно изборите да бъдат спечелени от опозиционния лидер Никол Пашинян.

"Сегашната ситуация е безизходна. Пашинян казва, че временен премиер трябва да стане кандидат от народа, тоест той. Аз поисках президентът на страната да се посъветва с политическите сили и да насрочи нови парламентарни избори. Ако гражданите на Армения поискат да изберат Пашинян, тогава той ще стане премиер на страната", заяви Карапетян.

Серж Саркисян, който преди това беше президент на Армения десет години, подаде оставка като министър-председател в понеделник след продължили почти две седмици протести заради обвинения, че е манипулирал конституцията, за да се задържи на власт.

Пашинян, който спомогна за оставката на Саркисян, каза, че е готов да стане премиер и че ще продължи натиска върху управляващия елит, докато той не се съгласи на истинска промяна.

Привърженици на опозиционния лидер се събират на Площада на републиката в Ереван, където е планирана демонстрация. По-рано той призова за акции на гражданско неподчинение в сряда.

Арменската полиция започна да се събира в центъра на столицата след избухването на протеста.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа