ИД разпространи видео с нападатели преди парижките атентати

Зала "Батаклан".

Терористичната организация "Ислямска държава" разпространи в интернет в неделя вечерта видеоклип, който според нея показва кадри и последни думи на девет от атентаторите на 13 ноември м.г. в Париж, когато те убиха 130 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията прави уговорката, че не може да удостовери автентичността на видеоматериала. Френското външно министерство отказа коментар. Досега няма реакция и от офиса на френския премиер.

Видеото бе качено на официалния сайт на ИД и показва някои от нападателите, облечени в камуфлажни дрехи в пустинна местност преди атентатите в Париж. "Това са последните изявления на деветте лъва на халифата, които бяха изпратени да поставят една цяла страна, Франция, на колене", казва говорител зад кадър.

Видеоматериалът показва и кадри с убийства на заложници, като след екзекуторите са и някои от парижките атентатори. На кадрите, заснети преди атентатите от 13 ноември, се вижда как атентаторите отрязват главите на няколко неидентифицирани заложници или ги застрелват, съобщи в електронното си издание лондонският вестник "Дейли телеграф".

Според вестника един от палачите е терористът Билал Хадфи, самовзривил се край парижкия стадион "Стад дьо Франс". Сред показаните в 17-минутното видео е и терористът Сами Амимур, ликвидиран при полицейския щурм на завзетата от атентаторите парижка концертна зала "Батаклан".

"Който и да е в редиците на нашите врагове, той ще стане цел на нашите мечове", звучи заплашителният глас зад кадър във видеото, докато се появяват кадри от Тауър бридж и катедралата "Сейнт Пол" в Лондон. Редят се кадри с ликовете на британския премиер Дейвид Камерън и председателя на Камарата на общините (парламента) Джон Бъркоу, като снимката на последния е изобразена като мишена за оптически прицел.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?