И.д. шеф на земеделския фонд отпушва плащането по САПАРД

И.д. шеф на земеделския фонд отпушва плащането по САПАРД

Следващата седмица ще се състои заседание на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие”, на което ще бъде избран изпълняващ длъжността директор на мястото на освободения заради разследване за злоупотреби Асен Друмев. Това съобщиха в петък от Министерството на земеделието и горите сред срещана управата на фонда, на което е взето това решение.

Изборът на и.д. шеф на земеделския фонд трябва да отпуши плащането на проекти, които са изпълнени или се изпълняват по европейската предприсъединителна програма САПАРД. Предоставянето на евросубсидията бе преустановено след като Софийският районен съд отстрани от поста Асен Друмев заради съдебно производство по сделки за наем на офиси за Разплащателната агенция за директните евросубсидии. Друмев единствен бе оторизиран да разписва договори и плащания по САПАРД. Това блокира процеса в началото на март, тъй като посочените от Друмев негови заместници, които да изпълняват длъжността му за по месец – Радослав Иванов (БСП) и Ализан Яхова (ДПС), нямаха това право.

В петък не е било обсъждано кой може да поеме фонда, това ще се дискутира идната седмица, но точен ден за новото заседание не е насрочен.

На практика за и.д. шеф на фонда може да бъде посочен всеки от шестимата заместници на Друмев. По устройствен правилник те би трябвало да са седмина, но след скандалното отстраняване на обвинения за вземане на подкуп Красимир Неделчев миналата пролет, НДСВ е с човек по-малко в управата на ведомството.

Представителите на БСП в управата на фонда са Радослав Иванов и Исай Пешев, на ДПС - финансовият зам.-директор Ализан Яхова и Мюхеттин Караоглан. Човекът на НДСВ е Николай Маринов, а Владимир Карамишев, който е зам.-шеф на фонда още от 1999 г., не е припознат от нито една партия.

Най-вероятно обаче битката за и.д. шеф ще е между вече определените за такива – Радослав Иванов и Ализан Яхова като представители на двете политически сили с най-сериозни апетити за окупиране и съответно запазване на властта върху земеделски евросубсидии и пари за селските региони. Оглавяването му от Иванов би било частична победа на БСП в битката за фонда, която червените водят още от началото на работата на кабинета на тройната коалиция. След отстраняването на Друмев, който макар и безпартиен се считаше за човек на ДПС, социалистите станаха по-агресивни и се заговори за преминаването на фонда директно към премиера Сергей Станишев. Дори се смята, че разследването срещу Друмев е само прах в очите на обществото, който трябва да прикрие смяната на политическото влияние във фонда, който до 2013 г. ще разпредели близо 4 млрд. евро от ЕС.

След избирането на изпълняващият длъжността изпълнителен директор на фонда,,за това ще бъде уведомен националният координатор на европрограмата –заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски. След това се очаква плащанията по САПАРД да бъдат възобновени, посочват от агроведомството.

Споделяне

Още от Бизнес