Идеите на партиите за националната сигурност и спорта (на живо)

Идеите на партиите за националната сигурност и спорта (на живо)

Четири дни продължават разговорите по секторни политики за бъдещо коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" (ИТН), и "Демократична България" (ДБ).

Идеята е да се открият общите цели и идеи на четирите формации, за да може на тях да стъпят управленската програма и коалиционното споразумение на бъдещото мнозинство.

Разговорите са разделени на 18 теми, на които участват експерти от отделните партии. Вече приключиха 12 от дискусиите. Те бяха по темите енергетика, икономика, транспорт, правосъдие, здравеопазване, земеделие, образование, електронно правителство, вътрешна сигурност, екология, култура и регионално развитие.

За петък са предвидени срещите по темите труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт.

В момента се водят разговорите за националната сигурност.

Експертите на тема спорт на четирите формации също започнаха.

Вече приключи срещата на тема туризъм. По време на дискусията съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че според него България трябва да се позиционира в туризма със слогана One destination, hundred experiences - една дестинация за 100 преживявания.

Социалните експерти на ПП, БСП, ИТН и ДБ приключиха разговорите си. Партиите се договориха пенсиите да не бъдат намалени след отпадане на добавката от 120 лв. Освен това съпредседателят на ПП Асен Василев предложи да се въведат големи глоби и да се криминализира плащането и получаването "на ръка" на суми за труд над размера на заплатата – не само за работодателите, но и за счетоводителите и за работниците.

По време на срещите се използва числова система, за да определи степента на разбирателство между трите формации по дадена тема. С 1 се означават политиките, по които има пълно съгласие. С 2 тези, по които има разногласия. С 1 и 2 се означава тема, по която има принципно съгласие, но трябва допълнително уточняване на детайлите. С 3 пък се маркират политиките, за които има съгласие, но трябва да се обсъдят с експертите от друг сектор.

Последните две срещи от първия кръг от преговори между четирите формации ще се проведат в събота. Те ще са за финанси и за международни отношения.

След края на тези секторни разговори се очаква да има и преговори между лидерите на формациите.

Споделяне

Още по темата

Още от България