Идеите на Сашо Диков за БНТ: Реформи, работа и край на слугинажа

Сн.: БГНЕС, архив

Безпощадна критика към финансовата, професионална и журналистическа криза в БНТ и идеи за радикални реформи, спиране на източването и финансова дисциплина представи журналистът Сашо Диков пред Съвета за електронни медии (СЕМ), който в четвъртък продължава с изслушванията на кандидатите за генерален директор, преди да направи избора си в петък.

"Край на слугинажа, с достойна и честна журналистика. Да има пояс, в който да се знае, че там ги има най-важните неща и по този начин ще избием зъбите на сутрешните блокове на Нова и бТВ. Към това добавям и достойно място на разследващата журналистика. Тези, които са работили с мен, знаят – еднакъв аршин към всички! И към власт, и към опозиция!", заяви Диков, който възнамерява да вкара повече публицистика и разследваща журналистика, както и повече спорт, но в динамичен и интерактивен вариант.

Диков обещава да направи това с наличните наличните средства, без да се оплаква, че са недостатъчни.

"Не може в пика на "Апартаментгейт" предаването "Референдум" да се занимава с Турция и с проблемите на Европа - това е бягство от най-важните проблеми в държавата", възмути се Диков.

По думите му в момента БНТ е тотален аутсайдер на зрителския и рекламния пазар. Той цитира пийпълметрични данни, според които БНТ1 е 5 пъти по-малко гледана от бТВ и Нова телевизия, а останалите ѝ канали – БНТ2, БНТ3 и БНТ4, "въобще ги няма на зрителската карта".

За постъпленията от реклами той каза, че БНТ не успява да запълни дори 5-те минути, които законът ѝ позволява да продава в праймтайма от 19 до 22 ч.

Запитан как ще се справи финансово, като се има предвид, че БНТ е в практически фалит, както декларира наскоро и.д. шефът ѝ Емил Кошлуков, Диков предложи "да се тръгне на смел и решителен разговор с властта за уреждане на няколко въпроса, един от които с разпространението". Става дума за няколко милиона лева от държавния бюджет, които БНТ плаща на НУРТС. "Не е нормално да се плащат всяка година на една частна фирма – този въпрос би трябвало да се уреди принципно", каза Диков.

"Първо реформа – после пари", обяви той по отношение на идеите финансирането на БНТ да е процент от Брутния вътрешен продукт.

"Не може по този начин милиони да потъват всяка година. Аз съм 1000% убеден, че с тези пари може да се прави много по-качествена програма", добави той.

Диков поиска да отпадне законовото ограничение за 5 минути реклама в праймтайма, което зависи от наличието на "добра воля в парламента", а освен това тези 15 минути общо рекламно време за денонощието да не са валидни за цялата БНТ, а да са по 15 минути на канал, за "да се даде възможност за глътка въздух". 

Ще направя БНТ2 да работи по модела на CNN и ще подам оставка, ако новата схема не е факт след 3 месеца, обеща бившият спортен журналист, който е бивш кадър на БНТ, но кариерата му през годините продължи в редица малки тв канал.

Ако бъда избран за директор на телевизията, БНТ2 ще се промени в канал за информация и публицистика, обеща Диков. Целта е зрителите да си създадат навик да включват на БНТ2, когато в държавата и по света се случи нещо важно и извънредно. Ще се залага на много повече преки включвания и прекъсвания на програмата. В сряда, четвъртък и петък ще бъде създадено предаване "Властта днес", което ще се излъчва от Народното събрание, Министерския съвет и т.н., предлага още Диков.

Той разкритикува сегашната всеобхватна криза в БНТ. Не е нормално да не се знае колко точно са задълженията; да се свалят предавания и никой не казва защо, възмути се Диков. Да не можеш да си запълниш рекламата от Световното по футбол означава, че си тотален некадърник, продължи той.

Според него рекламата ще се запълни, ако телевизионното съдържание стане атрактивно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?