Идеолог на руския свят оглави Украинската православна църква

Митрополит Онуфрий

Открито проруският консерватор Онуфрий днес бе избран за нов митрополит на Украинската православна църква, която е подчинена на Московската патриаршия. Това стана на фона на сепаратизма в Източна Украйна и в момент на засилване на антируските настроения в останалата част от страната, предаде Франс прес.


Митрополитът на Черновци и Буковина Онуфрий, който се противопоставя на влизането на Украйна в ЕС, бе избран за митрополит на Киев и цяла Украйна с гласовете на 48 от 74-мата епископи.

Най-голямата религиозна общност в страната с 11 000 енории, много повече от тези на създадената през 1992 г. след обявяването на независимостта на Украйна Киевска патриаршия, Украинската православна църква е подчинена на Московската патриаршия и поддържа тесни връзки с Русия.

Киевската патриаршия осъди в изявление избора на "доктрината на руския свят, която послужи за идеологическа основа на агресията на Кремъл срещу Украйна, окупацията на Крим и терора в Донбас".

В първото си изявление след избора си, който бе приветстван от Московския патриарх Кирил, Онуфрий заяви, че църквата му се моли "за мир и да могат хората, които сега воюват, да разберат, че взаимното избиване не е Божия заповед". Тази позиция е в контраст с тази на другите украински църкви, които подкрепят "борбата в защита на родината", а Киевската патриаршия дори призова да се води борба със "злото", тоест с "агресията на Путин" срещу Украйна, отбелязва Франс прес.

За разлика от предшественика си Володимир новият водач на Украинската православна църква е по-открит привърженик на Русия. "Позициите му винаги са били открито промосковски", подчерта Тарас Антошевски, директор на независимата Информационна служба за вероизповеданията.

След либерализма на Володимир, който ръководи църквата 22 години, Онуфрий "ще съхрани традицията. Знае се, че според него Големият глад (от 30-те години) е наказание на украинците за греховете им, а и той не е осъдил руската агресия", отбелязва Людмила Филипович, заместник-председател на украинската Асоциация на научните работници по религиозни въпроси.

Онуфрий ще трябва да се определи по отношение на проруския сепаратизъм, който е открито подкрепян в Източна Украйна от редица свещеници от неговата църква, и да се справи с антируските настроения на някои свещеници и многобройни енориаши след анексирането на Крим през март и конфликта в Източна Украйна.

"Ако открито защити позициите на Москва, това няма да се приеме и има риск от масово преминаване на свещеници към Киевската патриаршия. Той ще се постарае да запази баланса", заяви Филипович.

Много активният доскоро в Украйна руски патриарх Кирил през последните месеци се държи дискретно и реши да не присъства на погребението на митрополит Володимир, "за да се избегнат провокации".

"Избирането на Киевския митрополит е вътрешен въпрос на Украинската православна църква", подчерта митрополит Иларион, който отговаря за външните отношения на Московската патриаршия.

Залогът обаче е съществен - 43 процента от енориите на Руската православна църква се намират в Украйна, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?