"Идеологическите отклонения" "Ролинг Стоунс" ще свирят безплатно в Хавана

"Идеологическите отклонения" "Ролинг Стоунс" ще свирят безплатно в Хавана

Легендарната рок банда "Ролинг Стоунс" обяви в сряда, че ще изнесе безплатен концерт на открито в кубинската столица Хавана на 25 март. Това е изключително значима новина за комунистическата държава, чието ръководство дълги години водеше британската група в графата "идеологическо отклонение", съобщава "Ройтерс".

"Ролинг Стоунс" включиха "Концерта на разбирателството" – най-голямото рок събитие, правено някога в Куба – към турнето си в Латинска Америка.

Концертът ще се състои три дни след друго историческо гостуване в Хавана – посещението на президентът на САЩ Барак Обама. Това ще е първата визита на американски президент в страната от 1928 година насам. Обама и кубинският президент Раул Кастро обявиха през декември 2014 г., че ще търсят нормализиране на отношенията.

Шоуто на рок легендите ще се състои в откритото пространство около хаванския спортен комплекс "Суидад Депортива" и ще бъде заснето. Това ще бъде първият открит концерт в Куба на британска рок група.

"Свирили сме на много специални места през нашата дълга кариера, но това шоу в Хавана ще бъде знаково събитие за нас, надяваме се, също и за всички наши приятели в Хавана", се казва в изявление на "Стоунс".

Британците, заедно със сънародниците си от "Бийтълс" и американската звезда Елвис Пресли, бяха забранени в карибската държава, след като комунистите взеха властта през 1959 г.

Преди да отстъпи властта на брат си Фидел Кастро все пак отмени музикалната цензура и присъства на откриването на паметник на Джон Ленън по случай 20-годишнината от неговата смърт на 8 декември 2000 г.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?