Идея: Паметникът на съветската армия в София да бъде скрит под зелен саркофаг

Илюстрация: Борислав Игнатов

Паметникът на съветската армия в центъра на София да бъде покрит със саркофаг, който да бъде покрит с дървета. Вътрешността на саркофага трябва да се превърне в музейно пространство, което всеки интересуващ се от този паметник, може да го види и да се запознае с историята му. Отвън пък ще се вижда зелен хълм с алеи и наблюдателна площадка на върха.

Идеята за трансформацията на предизвикващия спорове паметник е на арх. Борислав Игнатов. Той е председател на Камарата на архитектите в България, но прави предложението за паметника в лично качество. Арх. Игнатов публикува идеите си в профила си във Фейсбук. Пак там преди време той предложи вместо скулптурната композиция на върха на паметника да лъде поставен гербът на България.

"Предложението ми за трансформация на Паметника на съветската армия в София, направено под надслова "Ако бях кмет...", предизвика огромна вълна от емоции. Време е да продължим темата и надграждането на идеята", написа арх. Игнатов в социалната мрежа. Според него новата му идея отговаря на основните критики на първоначалното предложение - паметникът да не се докосва, тъй като е част от историята на страната, да се премахне изцяло и да не се поставя държавният герб, тъй като "отблъсква и стресира мнозина понеже политиците са се постарали през годините хората да си намразят държавата".

"След като толкова много хора смятат, че паметникът е много важна част от нашата история, то той се запазва непокътнат. Нещо повече - запазва се и от разрушаващото влияние на природата и градската среда - бури, киселинни дъждове, сняг, температурни амплитуди, изгорели газове, графити, злонамерени действия. Това става като около паметника се изгражда саркофаг за негова защита, подобен на гробницата в Свещари. Така паметника става експонат в собствено пространство", предлага арх. Игнатов. В музея на паметника може да има информация за историята на построяването му, както и обществената му роля през годините.


Илюстрация: Борислав Игнатов

"Около саркофага-музей се изгражда терасирана конструкция, върху която се създава нов ландшафт и се засажда богато дървесно озеленяване, което възстановява тъканта на Княжеската градина. Този нов хълм става любимо място за спорт и разходки, тъй като предоставя нови гледни точки и възприятие на столицата", предлага Игнатов. Самият озеленен саркофаг или изкуствено създаден хълм, ще има наблюдателна площадка на върха, "от която се разкрива кръгова панорама към университета, Народното събрание, катедралата "Александър Невски", Орлов мост, Националния стадион, планината Витоша". "Подобно на примери като Париж (Мон Мартр), Ница, Сан Себастиан и Белград площадката става притегателно място както за жителите, така и за гостите на града. Новата зеленината пречиства въздуха и подобрява микроклимата", пише Игнатов.

"Надявам се, че това доразвито предложение няма да има противници, понеже се съобразява с всичко казано до момента. Неговата реализация е напълно възможна и би била полезна за София и България. Тя ще постави природата над всичко и ще успокои духовете като запази историята на съветската пропаганда, без тя да доминира столицата на страната ни", смята арх. Игнатов и призовава идеята му да бъде споделена, за да стигне до повече хора.

Споделяне

Още по темата

Още от България