Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Идея за борба с укриването на осигуровки: 100% да са за сметка на работника

Работодатели и синдикати изсипаха куп предложения към бъдещото управление

9 коментара
Идея за борба с укриването на осигуровки: 100% да са за сметка на работника

Една от работодателските организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), предлага екстравагантна идея за борба с недекларирането на осигуровки - 100% от осигурителните вноски за пенсия да са за сметка на работника. Това обаче трябва да стане срещу компенсация на служителите чрез запазване на размера на нетната заплата, стана ясно в понеделник.

В момента осредненият размер на вноските за всички осигурителни фондове е 57% за сметка на работодателя и 43% - за работника.

Предложението е от изследването "Национална карта на недекларираната заетост в България", представено на кръгла маса от проф. Емилия Ченгелова - ключов експерт по проекта на АИКБ и КНСБ "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост".

Бизнес организацията смята, че чрез идеята ще спадне в значителна степен икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост и ще нарасне интересът на работника не само да работи с трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение.

Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова коментира, че Covid-кризата е допринесла за промяна в нагласите на хората по отношение на декларирането на заетост, защото само по този начин бизнесът и гражданите могат да ползват антикризисните мерки на правителството. "Хората трябва да разберат, че декларирането на труд води до подобряване на събираемостта, което от своя страна дава на държавата възможност за използване на повече средства за инвестиции", посочи Петрова.

Според изследването на АИКБ по оценки на работодателите недекларираната заетост в българската икономика през 2020 г. е 25.3 на сто, а по оценки на работниците – 32.9 на сто. Според АИКБ тенденцията през последните три години е недекларираната заетост да намалява.

Заведения, туризъм и транспорт - масово със сиви договори

Според работодателите браншовете, които са най-силно уязвими към практиката "работа на договор с фиктивни клаузи и допълнително заплащане на недекларирана сума в брой", са: "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети", "Строителство"; "Селско, горско и рибно стопанство", "Преработваща промишленост", "Транспорт, складиране и пощи", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Административни и спомагателни дейности", а според работниците: "Строителство", "Транспорт, складиране и пощи", "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Селско, горско и рибно стопанство", "Добивна промишленост".

Пет вида са най-често срещаните форми на сива заетост - работа без договор, работата с договор с фиктивни клаузи и допълнително доплащане на необлагаема сума в брой, прикрити трудови договори, фалшива самонаетост и извънреден труд без заплащане.

По думите на д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, и работодателите, и работниците са посочили, че най-често срещаната практика е работата с договор с фиктивни клаузи и допълнително доплащане на необлагаема сума в брой. "Нейният обхват е между 25% и 30%. На второ и трето място и двете групи поставят съответно полагането на извънреден труд без заплащане и прикритите трудови договори", посочи Ангелова.

Най-висок е делът на недекларираната заетост в областите Видин (33.5 %), Ямбол (32.6%) и София област (32.5 %), а най-нисък - в Кюстендил (24.1 %), Смолян (23.6 %) и Търговище (21.1 %).

Най-уязвими са младите хора, навлизащи тепърва на пазара на труда, както и пенсионерите – хората, които вече са излезли от активната трудова възраст и търсят начини за повишаване на своите доходи.

КНСБ иска двуцифрен ръст на заплатите всяка година

Също в понеделник КНСБ представи свой меморандум за социално-икономическото развитие на България за 2021-2025 г., който ще е предмет на обсъждане при предстоящите срещи на синдикалната организация с политическите партии преди изборите. В него синдикатът настоява средната работна заплата да стане 2450 - 2560 лева през 2025 г., а минималната - 1239 лева.

Според КНСБ средната работна заплата трябва да расте ежегодно поне с 12.5%, а минималната - с поне 17.5%.

Искането е на фона на допускания, че БВП ще расте в реално изражение ежегодно с не по-малко от 3.5%, а номинално – с над 5%.

За постигането на тези цели КНСБ отдава изключително важно значение на проекта на Директива за адекватни минимални работни заплати в ЕС, чрез която минималното възнаграждение се очаква да достигне 50% от средната работна заплата за страната.

При този ръст на доходите поне половината от наетите работници и служители ще получават "заплата за издръжка" към 2022-2023 г., а минималната работна заплата ще достигне "заплатата за издръжка" към 2025-2026 г.

Пред политиците КНСБ ще поиска темпове на конвергенция в доходите (БВП на глава от населението) и заплатите (компенсация на един нает) по паритет на покупателна способностда да достигнат ниво от 60% от средноевропейското през 2022 г. и 67% през 2025 г., обобщават исканията синдикалистите.

От КНСБ предлагат и годишен темп на актуализация на средната пенсия в размер на 15%. Според синдиката този темп е напълно постижим, като по този начин ще се позволи умерено покачване и на съотношението между размера на средната пенсия и размера на нетната средна работна заплата (39.4 на сто към 2020 г. при очаквано съотношение 44.8 на сто към 2025 г.).

От КНСБ отново поискаха реформиране на данъчната система. Икономистът Любослав Костов посочи, че синдикатът настоява за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната. В същото време ставката на данъка върху личните доходи и на данък печалба трябва да се вдигне на 15%, а ДДС да се намали също до 15%.

КНСБ предлага още средното дневно обезщетение за безработица да нарасне от 26 лв. на ден на 70 лв. на ден до 2025 година (от 573 лв. месечно на 1 477 лв. месечно в края на периода). Това представлява ръст от 257 на сто за период от 4 години. За тази цел ще бъдат необходими общо средства в размер на около 1 млрд. лв. допълнително за периода до 2025 г.

Сериозен ръст според КНСБ трябва да претърпят и разходите за обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст. От сегашните 380 лв. то трябва да стане 730 лв., а разходът за него да нарасне съответно от 230 млн. лв. в настоящата година до 442 млн. лв. през 2026 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. xa_poznai
  #9
  Отговор на коментар #7

  Ами драги господине на първо четене ми хрумва следващата стъпка, работниците да си ги внасят сами. Може да проявим и повече фантазия като примерно какво се случва при фалит. Вероятно има куп врътки щом се драпа за нещо, което нищо не би променило. А може би е за да "вдигнат" брутното за да се види колко големи заплати се взимат, но лошата държава ни кара да плащаме данъци и осигуровки.Колкото до какво ще се случи ако не ги плати работодателя ще ти дам личен пример - нищо не стана! Имам 8 месеца без

 2. Yana
  #8

  Прехвърлянето на отговорността за осигуряването 100% върху работника е абдикация на държавата от нейната социална роля и натоварването на отделния човек с контрол, който по принцип институциите трябва да упражняват. В общия случай човек може да стигне до там да изпадне от здравната и пенсионната система, поради това, че не е внасял осигуровки. Сивият сектор и сега може ефективно да се контролира, ако администрацията работеше като хората и некоректните работодатели да бъдат притискани. В момента държавата се опитва да остави рботника сам да притиска работодателя си, което при нашите условия е пълно безумие.

 3. постоянен
  #7
  Отговор на коментар #5

  Драги, "ха познай", би ли обяснил как ще отговорен работника, след като задължението за внасяне на осигуровките за сметка на работника ще бъде работодателя? При това положение, изцяло в интерес и в ръцете на работника е осигуровките да са преведени към НОИ.Това може да бъде проследено с обикновен ПИК-код от НОИ. Ха познай, какво ще се случи с работодател, малък селски хитрец, който е освободил работник и не му е превел дължимите осигуровки? Не всички са свързани с Гроб и не всички могат да си позволят поддържането на тролове.

 4. Илиев Пешо
  #6

  Тези какво пушат и смъркат? Изобщо нещо им куца в логиката и обосновките. Поне на листче да разпишат тези промени с няколко примера, преди да си представят идеята извън своето клубче.

 5. xa_poznai
  #5

  И какво по-точно ще се промени не става ясно. Само ще могат да дрънкат, че работниците били виновни и при евентуални съдебни спорове сумите ще ги дължи работника към бюджета. Хем няма да ти платят, хем ще дължиш на държавата. Перфектно е. Въобще да не търсиш правата никога. 100% от удръжките ги плаща работодателя както и да го въртим. Имаше преди години закон да се криминализират тези практики ама бързо го върнаха... А това е най-големия грабеж само, че ще стане видим след 20-30 години като дойде време за пенсия...

 6. постоянен
  #4
  Отговор на коментар #3

  Извинявай, но къде е намаляването на разхода в случая, като начислените осигуровки за сметка на работодателя се плащат от името на работника, и в негова полза? С какво се намалява разхода или себестойността? Май бързаш да пишеш, преди да помислиш. Питай тези, на които сега им се налага да се пенсионират и са работили на граждански договори през 90-те години, а в последствие на минимални осигуровки плюс плащане в плик. Питай работилите в Бобовдол, за които на Ковачки му позволиха да плати осигуровки за 50 млн. след 10 г.? Какви пенсии са взели и той платил ли е нещо?

 7. mediaman
  #3

  Аха, искат да ни прецакат като в Румъния, там по идея на АМЧАМ. Те затова им се вдигнаха заплатите, де. Защото им прехвърлиха делът от осигуровки за сметка на работодателя, което си е псевдоувеличение. Взел Кольо - дал Кольо. Рискът е изцяло за бачкатора, работодателя намалява разходи и себестойност и увеличава печалбата. Мерси, казваме ние, на такава любов ( по д-р Тони Филипов, Бог да го прости)

 8. постоянен
  #2

  Предложението е много смислено, и аз лично отдавна съм на мнение, че това е единственото правилно решение за да се обвърже интереса на работника с осигурителните му права. Нещо повече, държавата е виновна (НАП и НОИ), че през всичките тези години е позволявала работодатели да не внасят тяхната част или въобще да не внасят осигуровки за служители. Като фирмите са умишлено, фалирани след натрупване на задължения или продавани и сега на мангали. Затова и в частните фондове има много партиди без съществени

 9. bez_ime
  #1

  На това му се казва милиционер-индустриалци. Ако доходите на тези идиоти се формираха на пазарен принцип, отдавна да са станали клошари...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.