Идея за метро и жп превоз до индустриалната зона "Божурище"

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва сертификати на инвеститори.

Идея за разширение на първия диаметър на софийското метро до индустриалната зона "Божурище, осигуряване на железопътна връзка и още пътища обсъжда Министерството на икономиката с регионалното и транспортното ведомство, както и с пътната агенция и Столичната община. Това съобщи министър на икономиката Емил Караниколов, след като връчи в сряда четири инвеститорски сертификата на фирмите "ЛС Тюбс“ АД, "Теклас-България“, "Интрама Протект“ и "Астаунд Комерс България“. Те ще инвестират общо 23 млн. лв. в различни проекти, с които ще осигурят нови 245 работни места, съобщиха от икономическото ведомство.

Караниколов заяви, че министерството му усилено работи за развитието и на индустриалните зони и даде пример с тази в Божурище, над която се предлага да минава метрото на София, да има жп връзка и да се построят нови пътища като проектите се реализират на принципа на публично-частно партньорство. Работи се и по въпроса за електропреносната мрежа на територията на зоната, която да бъде изградена от ЧЕЗ, каза още министърът, цитиран от БТА.

Той обясни още, че се работи по подготовката на допълнителни облекчения за инвеститорите. Планира се обединяването на два закона - за инвестициите и за малките и средни предприятия, и така да се създаде по-благоприятна среда за инвеститорите, допълни той, припомняйки идеята си и за обединяване на агенциите за малки и средни предприятия с тази за инвестициите.

По думите му, в момента има голям инвеститорски интерес към България, както от Европа, така и от държави извън извън Евросъюза. Профилът на тези инвеститори е свързан с производството, високите технологии и логистика, като в момента първите два сектора са с доминиращ интерес. Инвеститорите са привлечени от България като дестинация, от работната сила, в частност във високите технологии, от инфраструктурата, както и от индустриалните зони и концепцията за тях, допълни Караниколов. Той обаче не се ангажира с прогноза за размера на инвестициите в страната до края на годината. Има наистина голям интерес и това ще го виждате, както се казва, през седмица, посочи министърът.

При обединяването на двата закона се очаква повишаване на административния капацитет за работа с инвеститорите, като целта е всеки инвеститор да бъде обгрижван от определен екип от администрацията до вземането му на решение за вложение в България. Това е само начало, като се обмислят и възможностите за облекчаването на първите години от инвестицията в България, допълни министърът и посочи, че по този законопроект се работи съвместно с вицепремиера Томислав Дончев. Намеренията са съответните законови регламентации да влязат наесен за приемане от парламента.

Проектите, за които Караниколов връчи сертификати, ще бъдат развивани в Крумовград, Габрово, Пловдив и Варна, което по думите му показва, че инвеститорите се интересуват от вложения на територията цялата страна.

Издадените сертификати за инвестиция клас "А" са на "ЛС Тюбс" АД за построяване на завод за производство на туби в Габрово и на "Теклас-България" ЕАД за разширяване на производството си в Крумовград" на каучукови и пластмасови съединения за автомобилната промишленост.

Сертификат клас "Б" получи "Интрама Протект" за предвиденото разширяване на производството на опаковки в пловдивското село Бенковски. Фирмата в момента осигурява 60 процента от опаковките за българските сирена и кашкавали са тяхно производство. Същият тип сертификат бе предоставен и на "Астаунд Комерс България" за създаване на бизнес във Варна относно създаване на софтуерни решения за нуждите на клиентите на компанията, чието седалище е в Сан Франциско. Сред тях са едни от най-големите световни марки като "Версаче", "Джими Чу", "Адидас" и "Пума".

По време на церемонията Караниколов съобщи, че от началото на годината са сертифицирани 15 инвестиционни проекта на обща стойност 181 млн. лева, като се предвижда да бъдат разкрити над 4250 работни места.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес