Идея за признаване на хомосексуални бракове предизвика бурни реакции в Румъния

Ремус Черня

Вълна от противоречиви реакции в Румъния предизвика изявление на депутата Ремус Черня, че иска да инициира проектозакон, който да регламентира гражданското партньорство както между хетеросексуални, така и между хомосексуални двойки, твърдейки, че "този модел се прилага в редица европейски държави", предава БТА във вторник.

"Ремус Черня - дежурният провокатор, след орязването на финансирането на религиите депутатът, избран с листата на управляващия Социал-либерален съюз, иска бракове между хомосексуалисти", пише вестник "Журналул национал". Черня, който е представител на Зелената партия, предложи по-рано църквата да не получава повече пари от държавата, а да бъде финансирана чрез пренасочване на процент от данъка върху доходите на гражданите на доброволен принцип, както в случая с неправителствените организации.

Вестник "Ромъния либера" цитира реакцията на премиера Виктор Понта, който заяви, че "не е шокиран от законодателните предложения на Черня". "Добре е някой да има кураж да повдигне тези въпроси", отбелязва правителственият ръководител.

"Предложението на г-н Черня е индивидуално, в качеството му на депутат. Не е обсъждано в рамките на СЛС и не е поставян въпросът за подкрепата му. От друга страна, аз, когато подкрепих г-н Черня за парламентарист, член на Зелената партия, познавах идеите му и не съм шокиран. Наблюдавам само до каква степен румънското общество е подготвено да дебатира някои теми, които в други страни вече са обсъдени и приети", заяви Понта.

Същевременно Пую Хашоти, лидер на сенаторите от Национално-либералната партия, коалиционния партньор на социалдемократите на Понта, коментирайки инициативата на Черня, заяви, че не може да упрекне в "абсолютно нищо" хомосексуалистите, които просто смята за "болни хора".

"Г-н депутатът Ремус Черня се оказва екстравагантен, за да използвам по-неутрална дума. Аз не мога да упрекна в абсолютно нищо хомосексуалистите, просто ги смятам за болни хора. Хомосексуалността не е естествено състояние", подчерта Хашоти.

В събота той заяви, че ще поиска от филиала на Социалдемократическата партия в Констанца да оттегли политическата си подкрепа към Черня.

Споделяне

Още от Балкани