Идеята да се узакони съжителството без брак отново разгневи църквата

Намерението на депутат от ГЕРБ да подготви промени в Семейния кодекс, които да узаконят съжителството без брак, предизвика светкавично гневни реакции от страна на църквата, въпреки, че още няма нищо черно на бяло. Официалната статистика сочи, че през последните години половината деца у нас се раждат в семейства без сключен брак.

Целта на евентуални бъдещи промени е двойките, които живеят на семейни начала, да получат някои от правата, които имат встъпилите в брак. Например – при осиновяването на деца, кандидатстване за ин витро процедури, обслужване на общ кредит за жилище и включително равни права при придобиване на жилище в рамките на общото съжителство.

Подобно намерение имаше и при предишното правителство, когато депутати-юристи от НДСВ разработиха новия Семеен кодекс. Под силния натиск на църквата и граждански организации, изповядващи консервативни ценности, обаче приравняването на брачното с извънбрачното съжителство отпадна. Тогава от БСП предпочетоха да се съобразят с противниците на идеята.

Сега темата отново е на дневен ред, като проектопромени евентуално ще бъдат внесени в Народното събрание през септември.

Висши духовници вече побързаха обаче да се обявят против.

“Всяко начинание, което няма благословия от Бога и Църквата, е грях. Това е даже богохулство. А най-страшният грях е хулата срещу Светия Дух“, заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил пред Дарик радио.

"Бракът е свещен съюз и неслучайно съжителство...Съжителството без свещен съюз е крах и падение. Бракът е стабилност, важен е за децата“, посочи той.

Според варненския владика не бива да се прави нищо за собствено удоволствие, а съжителството без брак е точно такова.

Срещу идеята се обявиха още Сливенският митрополит Йоаникий и Ловчанският митрополит Гавриил.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?