Идеята министърът на финансите да тълкува данъчната практика създава условия за корупция

Възможността министърът на финансите да тълкува данъчната практика при поискване на становище от инвеститори създава условия за корупция, каза председателят на парламентарната комисия по икономическа политика Валери Димитров при обсъждането на промените в Данъчно процесуалния кодекс (ДПК).

Той по свое желание участва в заседанието на комисията по бюджет и финанси, която прие предложените промени в ДПК да бъдат внесени в пленарна зала за първо четене. При дискусията депутати от различни парламентарни групи поставиха въпроса дали тези тълкувания ще имат задължителен характер и дали ще бъдат публикувани за общо ползване от данъчната администрация при други сходни казуси.

Юристът Валери Борисов каза, че няма гаранция, че в някое тълкуване министърът на финансите няма да сбърка. Според Валери Димитров, е много важен принципът предвидимост на всяка администрация, а при така предвидената възможност той изцяло липсва. По думите му, с това правомощие министърът на финансите става част от инвестиционния климат в страната.

Депутатите от комисията се обединиха около становището, че текстът трябва да се прецизира между първо и второ четене. Заместник-министърът на финансите Гати Ал Джебури посочи, че с тази промяна се цели насърчаване на инвестициите и създаване на повече яснота за инвеститора как ще се облага печалбата му преди да е вложил парите си.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?