Идеята на Макрон за дебати за бъдещето на Европа печели подкрепа

Идеята на Макрон за дебати за бъдещето на Европа печели подкрепа

Френският президент Еманюел Макрон спечели подкрепата на 25 от оставащите в ЕС 27 страни за идеята си да се организират демократични дебати за бъдещето на Европа тази година. Унгария и Холандия трябва да бъдат допълнително убеждавани, заяви френски официален представител.

Пламенният еврофил Макрон дойде на власт през май м.г. с обещанието да направи европейските институции по-демократични и по-близки до хората, след като засилващият се евроскептицизъм доведе до взетото с референдум решение на Великобритания да напусне ЕС.

В предизборната кампания той каза, че ще прикани страните от ЕС да се консултират с гражданите си в продължение на шест месеца за полагането на основите на Европа за следващите 10-15 години и за да се даде на европейците възможността да обсъдят въпроси по-задълбочено от референдум с отговори "да/не".

Предложението беше всяка страна да може да реши под каква форма да протекат тези т.нар. "граждански консултации" - парламентарни разисквания, онлайн анкети, телевизионни дебати - с цел да се вдъхне нов живот на проекта за европейска интеграция.

След първоначалната скептичност на много страни, които също бяха заети с национални избори, Макрон сега е получил подкрепата на 25 страни и през април се очаква в редица от тях да започнат дебати, съобщи президентски съветник.

Полското правителство, с което Макрон е разменял остри реплики след избирането си по въпроси като върховенството на закона или имигрантските квоти, неотдавна изпрати писмо, че ще се включи в инициативата, заяви президентският съветник.

Холандия, която Париж все още се надява да убеди, продължава да се колебае заради травмата от референдума от 2016 г. за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което холандските гласоподаватели масово отхвърлиха, каза съветникът на френския президент.

Дебатите ще се състоят преди изборите за Европейски парламент през 2019 г., които ще променят позициите по върховете на институциите на ЕС.

Целта на Макрон е да се избегне евроскептичните популистки партии да спечелят повече места в парламента в Страсбург. Той се надява организирането на тези дебати да обезсили аргумента, че ЕС е недемократичен и непрозрачен.

Преди днешната неофициална среща в Брюксел, на която правителствата на ЕС ще обсъдят как да запълнят предизвиканата от напускането на Великобритания празнота в следващия седемгодишен бюджет, съветникът заяви, че Макрон ще настоява за амбициозен бюджет.

"Франция ще каже, че е готова да плаща повече за Европа, но при някои условия", добави източникът.

Франция ще поиска отпускане на средства от ЕС за по-бедните източноевропейски членки да се обвърже със спазването на определени правила, включително спазване на върховенството на закона, каза съветникът, видимо имайки предвид Унгария и Полша.

"Бюджетът не е просто чек, който едни от нас пишат на други. Това е споделен политически проект", каза съветникът.

Франция ще настоява и да бъде преразгледана системата на "отстъпки" от бюджетните приноси на членките, наследена от призива на Маргарет Тачър Великобритания "да си получи парите обратно".

Въпреки че Великобритания получава най-голямата отстъпка от сумите, които плаща на ЕС, други страни също получават някои намаления. Франция е най-големият приносител за тях, каза съветникът.

По БТА

Споделяне

Още от Европа