Идеята за безплатни медицински кабинети за неосигурени се отхвърля от държавата

Държавата не приема идеята на Българския лекарски съюз (БЛС) да бъдат отворени кабинети за безплатни прегледи на граждани, които не са внасяли здравните си осигуровки.

Такова предложение бе изпратено до социалното и здравното министерство от председателя на регионалната колегия на лекарския съюз в Кюстендил Пламен Симеонов.

Идеята му бе да се разкрие кабинет за безплатни прегледи като част от социалната политика, а за финансирането му да се ползват неусвоените средства по Постановление 17 на Министерския съвет, което предвижда подпомагането на лица без доходи или имущество по отношение на животоспасяващи болнични услуги. По думите на Симеонов, за 2013 година са били заделени 5 млн. лв., от които са били усвоени едва 2 млн. лв.

Социалното министерство обаче отклони предложението с писмо, в което обяснява, че "това ще нанесе щети на здравно-осигурителната система в България, защото никой няма да желае да се осигурява".

Първоначално предложението бе подкрепено от областния управител на Кюстендил Иван Каракашки.

"След това писмо прецених, че от министерството са прави. За тези пациенти, които са неосигурени, в критично състояние и тежко болни, държавата е предвидила начин през болниците да се лекуват. Не могат да се дават преференции хората да не се осигуряват, защото и без това е ясно, че здравната система е зле", обясни Каракашки.

От здравното министерство обясниха, че механизмът, въведен от Постановление 17, е форма на социално подпомагане, но не предвижда финансирането на медицинска помощ от здравното осигуряване.

"Не е приемливо разширяването на този механизъм, защото с това би се излязло драстично извън философията на здравно-осигурителния модел на страната, съгласно който гражданите, които не са внасяли здравните си осигуровки, са длъжни да заплащат за оказваната им медицинска помощ, казаха от пресцентъра на министерството и допълниха, че председателят на кюстендилската колегия на БЛС е внасял същото предложение до институциите и преди.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?