Идеята за данъчна полиция предполага данъчните да разследват сами себе си

Зам.главният прокурор Христо Манчев коментира, че при предстоящото създаване на данъчна полиция ще се стигне до парадокса данъчни служители да разследват самите себе си.

Според него при данъчни измами служители или са потърпевши или дса съучастници. Манчев даде пример с източването на ДДС при което се използват фалшиви документи, което предполага участие и на данъчния в престъплението.

Ако прокуратурата разполага с конкретни доказателства, че данъчни служители са участвали в схеми за източването на ДДС, ще бъдат предприети необходимите мерки за отстраняването им от работа, се казва в съобщение на Главна данъчна дирекция (ГДД) по повод думите на заместник-главния прокурор Христо Манчев.

Според ГДД всички установени случаи на нарушения с участието на данъчни служители са предадени на прокуратурата, а тези за които е ястановено, че са участвали в измами са уволнени.

В съобщението се казва, че една от основните цели на бъдещата служба за фискални разследвания ще е да следи именно участниците в схеми за източване на данъци, било то на данъчни служители или обикновени граждани.

Проектозаконът на министерството на финансите за създаването на Агенция за фискални разследвания бе одобрен от правителството на 25 март.

Той предвижда от 1 до 6 години затвор за умишлено укриване на данъци в големи размери предлага правителството. Според одобрените промени в Наказателния кодекс, за умишлено избягване на данъци се предвижда затвор от 1 до 5 години и глоба между 5000 и 10 000 лв. Ако неплатените данъци с в особено големи размери - над 50 000 лв., глобата тръгва от 10 000 нагоре, а затворът се увеличава до 6 години.

От 5 до 15 години затвор е предвиденото наказание за организирана престъпна група, извършила данъчно престъпление. В тази категория попадат веригите, източващи ДДС.

Агенцията за фискални разследвания ще бъде подчинена на финансовия министър. Директорът ѝ ще има право да иска от съда достъп до банковите и застрахователни сметки на разследвани фирми или граждани, както и използването на специални разузнавателни средства. Фискалните агенти получават дознателски функции, за да разследват източване на ДДС, укриване на доходи, корпоративни финансови измами.

С разрешение на прокуратурата службата ще може да внедрява тайни фискални агенти в разследваните фирми.

Идеята част от данъчните да получат полицейски правомощия, за разследват по-бързо и ефективно финансовите измами, бе лансирана от Милен Велчев преди повече от година.

След няколко месеца спорове той преодоля съпротивата на вътрешния министър Георги Петканов, който определяше новата служба като дублираща функциите на икономическа полиция и на икономическите звена в НСБОП. В последно време срещу създаването на данъчна полиция публично се е изказвал само главния прокурор Никола Филчев, с идентични аргументи като тези на Петканов.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: