Идеята за кодекс за поведение при спасителни операции в Средиземно море се провали

Идеята за кодекс за поведение при спасителни операции в Средиземно море се провали

Повечето хуманитарни организации, които извършват частни спасителни операции в Средиземно море, отказаха да подпишат кодекс за поведение, след като се срещнаха с представители на италианското правителство в Рим, предаде ДПА.

Организацията "Лекари без граници" каза, че не е подписала документа. Германската организация "Югенд ретет" също отказа да приеме условията, представени на срещата в италианското вътрешно министерство.

Италианското правителство се надяваше с кодекса за поведение да затегне регулацията на операциите за спасяване на бедстващи мигранти в морето, но организациите заявиха, че процесът ги е накарал да се чувстват като престъпници.

Повечето операции за спасяване на мигранти в Средиземно море в момента се провеждат от неправителствени организации. От началото на годината около 2400 мигранти са загинали при опит да прекосят морето и да стигнат до Европа.

Неправителствените организации водеха преговори от миналата седмица с италианското правителство за спорния кодекс за поведение. Крайният срок за подписването му изтече вчера.

Споделяне

Още от Европа