Идеята за контрол на националните бюджети от Брюксел е добра

Идеята за контрол на националните бюджети от Брюксел е добра

Еврогрупата (финансовите министри на страните от зоната на единната европейска валута) изразиха твърда увереност в стабилността на еврото и подкрепиха идеята за по-стриктен контрол върху националните бюджети, съобщиха осведомителните агенции след приключилото в ранните часове на вторник в Брюксел заседание.

В момент, когато курсът на еврото спрямо долара е на нива отпреди 4 години, президентът на Еврогрупата и министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер       заяви, че еврото си остава парична единица, в която може да се има доверие.

"В продължение на 11 години ценовата стабилност в еврозоната беше съхранена и ще бъде запазена и през следващите години", каза Юнкер.

Министрите от Еврогрупата са изразили готовност да обсъдят предложението на Европейската комисия за националните бюджети, направено миналата седмица и  веднага породило опасения и полемика. То предвижда от 2011 г. националните проектобюджети да бъдат представени за европейски преглед, преди да бъдат одобрени от националните парламенти.

Според Юнкер общото мнение е, че предложението на ЕК е "добро и насочено в правилната посока". "Не става дума да се накърни властта на националните парламенти да се произнасят по националните бюджети, но ние искаме министрите на финансите на страните от Еврозоната да могат да обсъждат помежду си предварително различните проекти на национални бюджети", заяви Юнкер.

"За нас е важно националните парламенти да могат да взимат своите решения, като са запознати със ситуацията и са информирани какви ще бъдат последиците от взетите от тях решения  върху останалите страни", обясни президентът на Еврогрупата.

Според него комисията няма да се превърне в учителка по бюджетна политика на страните членки, но страните от Еврозоната ще бъдат обект на проучване, предмет на дискусия  от страна на другите европейски страни и на ЕК.

Някои национални парламенти се притесниха, че ако подобно предложение бъде прието, то ще накърни техния суверенитет във връзка с приемането на националните бюджети. Мярката обаче ще помогне да бъдат избегнати кризи като настоящата, породена от гръцките финансови проблеми.

Същевременно Португалия и Испания, които са също в затруднено положение, бяха похвалени от Юнкер заради мерките за икономии, които са приели. Премиерът на Люксембург заяви, че страните от Еврозоната са удовлетворени от предприетото от Лисабон и от Мадрид.

Юнкер уточни, че приетият мъчително преди седмица от страните от еврозоната механизъм за взаимопомощ на стойност 750 милиарда евро все още не е финализиран.

"На 21 май ще имаме заседание, на което ще търсим решения за уреждане на техническите подробности на този механизъм", обяви Юнкер. Една от трудностите била, че някои от страните от Еврозоната настояват техните национални парламенти да одобряват всеки път деблокирането на гаранции по заеми, ако страна от Еврозоната поиска прилагането на механизма.

Относно Гърция, след края на срещата европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен увери, че във вторник Атина ще получи първия транш от обещания ѝ от ЕС заем от 80 милиарда евро. Сумата от 14.5  милиарда евро ще покрие плащането от 9 милиарда евро по гръцкия дълг, което трябва да се извърши в сряда.

Към тази сума Международният валутен фонд отпусна вече първи транш от помощта си за Гърция от 5,5 милиарда евро. Целият  заем на МВФ за Гърция възлиза на 30 милиарда евро, припомня агенцията.

Министрите на финансите от Еврозоната са изразили увереност, че планът от строги мерки за икономии и съкращения, приет от Гърция, ще има успех за възстановяването на страната.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?