Идеята за участие в евроизборите разцепва френските "жълти жилетки"

Появата на листа на движението разбърква политическите карти във Франция, губеща ще е партията на льо Пен

Ингрид Льовавасьор

Участието в борбата за място в Европейския парламент не е предателство към френското протестно движение на "жълтите жилетки". Това заяви в петък пред радио "Франс енфо" Ингрид Льовавасьор, водач на листа на движението за европейските избори.

Льовавасьор, 31-годишна санитарка, стана едно от най-известните лица на протестите, започнали през ноември като демонстрации срещу данък върху горивата, а впоследствие прераснали в по-широко движение срещу неравенството.

"Аз участвам и се ангажирам като гражданин. Ние наистина трябва да си гарантираме, че гласовете ни се чуват", каза тя пред радиото.

Някои членове на движението, което като цяло няма водачи, обаче казаха, че Льовавасьор му обръща гръб, стремейки се към политически пост.

"Да се гласува за Жълтите жилетки означава да се гласува за Макрон", предупреди в комюнике групата "Гневна Франция!!!" на Ерик Друе - спорна фигура от "жълтите жилетки", докато друга полемична личност, Максим Никол, критикува листата на "опортюнисти" и "продажници".

Някои критици дори обвиняват самото мнозинство, че тайно е подпомогнало съставянето на такава листа.

Санитарката от Северна Франция обяви кандидатурата си в сряда заедно с още няколко членове на движението. "Правим първите стъпки", каза тя и допълни, че членове на протестното движение скоро ще участват и на избори във Франция.

Льовавасьор подчерта, че "жълтите жилетки" не са нито крайнодясно, нито крайноляво движение. Тя отбеляза, че на миналите парламентарни избори е гласувала за президента Еманюел Макрон, защото не е искала крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен в президентството.

Листата, наречена "Обединение за гражданска инициатива" (ОГИ), за момента включва само десет имена начело с Ингрид Льовавасьор. Целта е до средата на февруари да се състави завършена листа от 79 кандидати за изборите на 26 май.

Появата на листа на "жълтите жилетки" разбърка наново картите

Планираното съставяне на листа на "жълтите жилетки" за европейските избори, приветствано засега от повечето политически партии, размесва наново картите, отнемайки гласове от всички формации и особено от крайната десница, отбелязва Франс прес.

Хипотезата за явяване на европейските избори беше тествана в няколко допитвания преди огласяването на листата, и особено в най-новата анкета на института "Елаб" за новинарската телевизия Бе Еф Ем.

"Жълтите жилетки" биха се наредили трети с 13 процента от гласовете след партия "Република, напред!" на президента Еманюел Макрон (с 22,5 процента) и крайнодесния Национален сбор (със 17,5 на сто).

Оформя се тенденция: листа на "жълтите жилетки" би отнела от резултатите на всички партии, но най-чувствително това ще е при подкрепящата движението партия "Национален сбор" (НС) на Марин Льо Пен, която би му отстъпила три процентни пункта.

В резултат, ако дори "Република, напред!" изгуби един пункт, нейният аванс пред НС ще се увеличи, сочи това допитване. Това е парадокс, при положение, че от средата на ноември "жълтите жилетки" протестират против данъчната и социалната политика на правителството, коментира Франс прес.

Листата на "жълтите жилетки" за момента бива приета благосклонно от повечето френски партии, които виждат в нейно лице израз на "демокрацията". Всъщност е трудно да бъде критикувана формация, произлязла от движение, които те подкрепят от два месеца и от което са се опитали да се възползват, като някои дори поставиха начело в листите си представители на "жълтите жилетки".

Изпълнителната власт също изрази одобрение. Говорителят на правителството Бенжамен Гриво отбеляза, че "процесът е интересен" и оцени като "по-здравословно" дебатите да се състоят при изборните урни, по-скоро с открито лице, отколкото прикрито зад псевдоними в социалните мрежи или с качулки".

При новата листа трудното едва започва. Шансовете ѝ за успех остават несигурни и то дотолкова, че изобщо не се знае дали всички "жълти жилетки", чието движение е белязано от самото начало от дълбоки разногласия, я подкрепят. Освен това преди изборите на 25 май може да се появят и други жълти листи.

"Основната за тях тема за пряката демокрация е в пълно противоречие със съставянето на листа, при която има йерархия, подбор на кандидатите и водач", отбеляза пред радио Ер Те Ел Жан Гариг, преподавател в Университета в Орлеан и парижкия Институт за политически науки (Sciences Po).

Възможно е дори упражнението да се обърне срещу тях, предупреди Гаел Слиман. "Те или ще успеят да се споразумеят и да заявят конкретни неща (а ще им е трудно да продължат да се харесват на всички), или не, като при политическа партия, която се явява на избори, неяснотата не се толерира", каза той, цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?