IDG прогнозира край на кризата във високотехнологичния сектор

Продължителният спад на високотехнологичния сектор може би вече е към края си, се посочва в публикуван вчера доклад на анализаторската фирма IDG, цитиран от Асошиейтед прес.

В доклада се прогнозира, че през следващата година разходите за технологии и телекомуникации ще се увеличат значително за пръв път от 2000 г. Световните разходи за информационни технологии ще нараснат с 5 процента - до 916 млрд. долара през 2004 г., а покупките на телекомуникационни услуги се очаква да се увеличат с 4 на сто - до 1 трилион долара, сочат данните в доклада на IDG.

След като през последната година на технологичния бум - 2000 г. разходите за технологии нараснаха с 12 процента, през 2001 г. те спаднаха с 1 на сто, а през 2002 г. - с 4 процента.

През тази година тези разходи ще останат почти без промяна, тъй като тяхното увеличение в САЩ и нововъзникващите пазари ще бъде балансирано от спада в Европа, Япония и Канада.

Увеличението на разходите за технологии през 2004 г. ще бъде свързано с подобряването на бизнес доверието и засилването на търсенето на технологични продукти и услуги от страна на компаниите, които през последните години ограничаваха разходите си.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес