ИДИЛ изтласкана от Манбидж, нейн главатар убит

ИДИЛ изтласкана от Манбидж, нейн главатар убит

Групировката ИДИЛ е напълно изтласкана от град Манбидж в Северна Сирия, обяви говорител на Сирийските демократични сили, цитиран от Ройтерс.

Подкрепяните от САЩ сили са поели контрола над града, който е близо до границата с Турция. В момента те прочистват Манбидж, като са освободили около 2500 цивилни, които джихадистите взеха за заложници при отстъплението си.

Бунтовническите демократични сили заявиха, че заради пленниците са се споразумели с ислямистите и са им позволили да напуснат града безпрепятствено.
Американски представители подчертаха, че този успех ще открие пътя за настъпление към главния град на "Ислямска държава" в Сирия - Ракка, където се очаква тежка битка.

Агенциите отбелязват, че напоследък е практика на джихадистите да използват мирни жители като жив щит.

Междувременно, Пентагонът потвърди, че е ликвидиран главатарят на регионалното ядро на терористичната групировка ИДИЛ – "Ислямска държава в Хорасан" - Хафиз Сайед Хан, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Съобщението направи зам.-прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ Гордън Троубридж.

Така наречената "Ислямска държава в Хорасан" включва Афганистан, Иран, Пакистан и Централна Азия.

Американски и афганистански спецчасти извършиха операция срещу ИД в южната провинция Нангархар в периода от 1 до 30 юли 2016. Хан бе ликвидиран в резултат на въздушен удар на американските части, изтъкна Троубридж.

Пентагонът смята Хан за непосредствен участник в нападения срещу военнослужещи на САЩ и на коалиционните сили.

Той е организирал терористични нападения срещу афганистанското население, преди всичко в провинция Нангархар, която е център на „Ислямска държава в Хорасан“ от лятото на 2015 г.

Според Пентагона смъртта на Хан ще повлияе на усилията на групировката за вербуване на новобранци и ще доведе до срив на операциите ѝ в Афганистан и в целия регион.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?