ИДИЛ разполага с 11 000 празни сирийски паспорти, които могат да бъдат използвани

ИДИЛ разполага с 11 000 празни сирийски паспорти, които могат да бъдат използвани

Германските власти смятат, че групировката "Ислямска държава" разполага с над 11 000 празни сирийски паспорти, които могат да бъдат използвани, съобщи германският в. "Билд ам зонтаг".

Следователите са съставили списък със серийните номера на тези празни паспорти и на властите, които са ги издали, уточнява седмичникът, цитирайки поверителни документи на федералната полиция и на министерството на вътрешните работи.

Германското разузнаване смята, че 18 002 празни сирийски паспорти са били откраднати от учреждения на сирийското правителство.

"Развоят на ситуацията с бежанците показа, че терористични организации използват случая да вкарват потенциални нападатели или симпатизанти в Европа и в Германия без да бъдат разкрити", заявил пред изданието говорител на Федералната криминална полиция.

Членове на джихадистката група, извършили атентатите в Париж през ноември 2015 г., при които бяха убити 130 души, са били с фалшиви сирийски паспорти, припомня агенцията.

Според говорителя на Федералната криминална полиция фалшивите или подправени паспорти най-често са използвани за нелегално влизане в Европа, без последващ мотив за извършване на терористични нападения.

Според документи, с които "Билд ам зонтаг" се е запознал, 8625 паспорта, проверени от германските имиграционни власти през 2016 г., са се оказали фалшиви.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?