Идната седмица Федерика Могерини заминава на първото си посещение в Русия

Федерика Могерини

Идната седмица ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини пристига на първото си посещение Русия, предаде Франс прес. Визитата на 24 април е крайната точка от обиколка на Могерини, която започва на 19 април и включва също Китай и Индия.

В Москва върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъдят "ней-неотложните външнополитически въпроси, и по-специално конфликта в Сирия", се посочва в комюнике от канцеларията ѝ.

Двамата ще разискват също положението в Либия, близкоизточния мирен процес, Иран, Афганистан и конфликта в Източна Украйна, се казва в комюникето.

Отношенията между Москва и ЕС силно се влошиха след анексирането на Крим и избухването на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. Европейците наложиха тежки санкции на Русия за предполагаемата ѝ подкрепа за проруските бунтовници в Източна Украйна. Могерини, която заема поста от края на 2014 г., никога не е посещавала Москва, но е имала нееднократно възможност да разговаря с колегата си Лавров на международни събития.

На 19 април Могерини пристига в Китай за редица срещи с членове на правителството за подготвяне на годишната среща на върха между ЕС и Китай. Последната такава среща се състоя през юли миналата година в Пекин.

При разговорите в китайската столица ще бъдат дискутирани сътрудничеството за справяне със световните предизвикателства, климатичните промени, а също регионални въпроси и теми от областта на сигурността, се отбелязва в комюникето от Брюксел.

На 21 април Могерини ще е в Индия за среща с индийската си колежка Сушма Сварадж.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?