Идват лоши времена за световната икономика

"Кофас" прогнозира спад на растежа и ръст на фалитите

Идват лоши времена за световната икономика

Търговските напрежения в световната икономика водят до спад на търговията, икономическия растеж и платежоспособността на компаниите. Това показва анализът на консултантската компания за управление на риска "Кофас".

През първата половина на годината се отчита намаление на оборота в световната търговия. През втората се очаква леко възстановяване, но то няма да е достатъчно, за да компенсира спада през първите шест месеца и прогнозата на "Кофас" е за годишно намаление от 0.7%.

Очакванията са още световният икономически растеж да се свие от 3.1% през 2018 г. до 2.7% през 2019 г. и след това да остане стабилен през 2020 г.

В този контекст "Кофас" прогнозира ръст в неплатежоспособността на компаниите в по-голяма част от страните през тази година.

Трудни времена за автомобилната индустрия

Напрегнатата ситуация в сектори като автомобилната индустрия, металургията, дистрибуцията и текстила е показателна за уязвимостта на глобалната икономика.

За втори път в рамките на шест месеца "Кофас" понижава оценката си за кредитния риск на автомобилните компании в 13 държави, както и почти всички оценки на риска в автомобилния сектор в Европа.

Трудностите, пред които е изправен автомобилният сектор, са показателни за проблемите в глобалната икономика.

Същевременно цикличното забавяне в много региони и политическите рискове, породени до голяма степен от търговския протекционизъм и променящото се поведение на потребителите (например висококачествено домакинско оборудване в Китай и новите разпоредби за борба със замърсяването в Европа), допринасят за усложненията в сектора.

Търговската война между САЩ и Китай

Търговското напрежение между Китай и Съединените щати ще допринесе за забавяне на икономиката на САЩ, както и за по-ниско вътрешно търсене, сочи прогнозата на "Кофас".

Очакваният икономически растеж за тази година е 2.5% в САЩ и едва 1.3% през 2020 г. спрямо 2.9% през 2018 г.

За Китай търговската война доведе до значителен спад в износа към САЩ. Отчетен е спад от 10% през първите четири месеца на годината.

Търговското напрежение между двете световни сили оказва влияние върху цялата световна икономика.

Спад на бизнес доверието по света

По-общо казано, несигурният резултат от преговорите между китайското и американското правителство и напрежението, което се усеща в атмосферата, породено от търговската война, продължава да оказва влияние върху бизнес доверието, посочват от "Кофас".

В много страни по света се отчита спад на бизнес доверието през последната година, особено в производствените сектори, споделят експертите на "Кофас".

Такъв е случаят в Германия, където показателите за бизнес доверие, като IFO, отчетени през месец юни са най-ниските за последните 5 години. Наблюдава се и тенденция към намаляване на годишния темп на промишлено производство.

"Кофас" прогнозира икономически растеж от 0.8% за Германия през тази година в сравнение с 1.5% през миналата година.

Анализаторите на компанията понижават оценката си за риска в Германия от много слабо (A1) на слабо (A2).

Оценките за три икономики, които се влияят пряко от ситуацията в Германия, също са понижени. "Кофас" понижава оценката си за Чехия и Словакия (от А2 до А3), както и за Австрия (от А1 до А2).

Бизнес рискът също се увеличава в Исландия и е понижен до удовлетворителен (А3).

По-благоприятно е развитието в държави като Узбекистан, където оценката на риска се подобрява и компаниите се възползват от относително отворената икономика и политика, посочват от "Кофас".

Споделяне

Още от Бизнес