Идват наводнения след обилния сняг

Идват наводнения след обилния сняг

Обилните снегове ще преминат в проливен дъжд и в комбинация в следващите два дни ще доведат до наводнения, за което застрашените общини са предупредени да вземат мерки за предотвратяване на последици, които може да усложнят и без това тежката обстановка в голяма част от страната. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите във вторник, цитирайки прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В 12 общини в България остава бедственото положение заради обилните снеговалежи през последните дни. Продължава да е тежка и сложна обстановката в 4 селища в Русе, 6 общини в Силистренско и 2 в Разградско.

Пътните настилки в цялата страна са заснежени, на места има заледени пътни участъци. Автомагистралите "Хемус" и "Тракия" са заснежени и мокри, по усойните места и виадуктите имат заледени пътни участъци, които се почистват и опесъчават. Селски пътища непроходими заради образувалите се двуметрови преспи.

Повече от 1000 машини почистват републиканската пътна мрежа от натрупания сняг, съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. По думите му най-тежка е пътната обстановка в Североизточна България.

Проблемни са девет населени места, за които няма договори за почистване на пътищата, а чистенето става с малки обществени поръчки.

Възстановява се електроснабдяването

След като в понеделник над 150 селища бяха без ток, в повечето населени места електрозахранването е възстановено. От дружеството EВН, снабдяващо Югоизточна България съобщиха, че ситуацията на тяхна територия се нормализира е без ток са само три села - част от с. Кремене в област Смолян и две села в област Кърджали - Мургово и

Панчево. Работи се и по нормализирането на електроснабдяването и за тези села.

Допълнително обстановката е усложнена от труднодостъпния район и падналите дървета, в резултат на което има скъсани проводници.

Повече от 30 училища в Добричка област са затворени заради тежката зимна обстановка. Учебни занятия няма и в 26 училища в област Силистра.

В Смолянско три махали са откъснати от останалите населени места, тъй като пътят към тях е затворен.

Снежната покривка в Северна България е най-голяма. Най-много сняг е наваляло в Свищов - 68 см, в Русе и Силистра - 60 см. В Ловеч снежната покривка е 55 см, в Плевен - 54, Разград - 40, Шумен - 36, Хасково - 35, Пловдив - 30, Варна - 29, Видин - 27, София – 25.

Тръгна ледоход по Дунав

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав съобщиха, че е тръгнал първият за тази година ледоход по реката. Той е 20 на сто при Русе и 50 на сто при Силистра. Опасен за корабоплаването е ледоход над 70 на сто, уточниха от агенцията.

Ако паднат прогнозираните дъждове, ледът от българските и румънски притоци ще увеличи ледохода в реката, коментират специалистите.

От Министерството на околната среда и водите пък предупредиха за възможна висока вълна по Дунав и черноморските реки. Оперативното звено за управление на водите в извънредни ситуации, създадено със заповед на екоминистър Нона Караджова, започва да предупреждава общините за опасността.

НИМХ разпространи информация за потенциална опасност от интензивни валежи в сряда и четвъртък, отначало от дъжд и сняг, който ще премине в дъжд. Очакваните количества са между 10 и 30 л/кв.м., на места и повече - 40-50 л.

Колебанията на речните нива в повечето райони на страната са до+/- 15-20 cm.

Нивата на някои реки повишени с близо метър

С 50 до 90 cм се повишиха нивата на реките Тунджа при Елхово, Айтоска при Камено и Ропотамо при Веселие.

Предвид синоптичната прогноза, на 10 февруари през нощта и на 11 февруари се очаква значително увеличаване на оттока и повишаване на нивата на реките, главно в източната половина на Дунавския водосбор и Черноморските реки. Очакват се високи води и в средните течения на Арда, Тунджа и Марица, както и по р.Върбица и крайните югоизточни реки Айтоска, Факийска и Ропотамо.

Ековедомството предупреждава областните управители и кметовете на съответните общини в поречията на реките Айтоска, Факийска, Ропотамо, Крумовица, Върбица, Бяла река, Въча и Чепеларска да предприемат необходимите действия за провеждане на високите води през язовирите общинска собственост.

Изпратени са писма до “Язовири и каскади”, Напоителни системи и съответните ВиК за очакваната прогноза и за вземане на съответните мерки за провеждане на високите води през хидротехническите съоръжения, които стопанисват.

Изпратено е писмо до министъра на външните работи за незабавно уведомяване на Гърция и Турция по Конвенцията за опазване на трансграничните водни течения и езера.

Споделяне

Още от България