Идват студ и обилни снеговалежи

Идват студ и обилни снеговалежи

Обилни снеговалежи се очакват през следващото денонощие в по-голямата част от страната, предупреди "Гражданска защита" в четвъртък, цитирайки данни на НИМХ – БАН.

Сняг ще вали силно на повечето места в България, по долното течение на река Струма и в югоизточните райони ще се лее интензивен дъжд, но след пладне и в източната част от Горнотракийската низина и по южното крайбрежие на морето той ще премине в сняг. До края на деня снежна покривка ще се образува и в Южна България, а в Северна тя ще се увеличи.

В Източна България ще духа силен вятър и температурите непрекъснато ще се понижават. Снежни виелици и преспи се очакват в Добруджа и Лудогорието.

Минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а максималните между минус 3° и 2°, в Северна България - до минус 5 - минус 6°, а в крайните югозападни райони и по южното крайбрежие на морето до 7-8°. Към края на деня от югозапад валежите ще започнат да спират, а облачността временно да се разкъсва.

В събота, след временно намаление на облачността, тя отново ще се увеличи и в западните райони ще завали сняг. Минимални температури между минус 5 и минус 10°, максимални - предимно между минус 2 и 3. В неделя ще вали в цялата страна - предимно сняг, в югоизточните райони и по Черноморието - дъжд. Валежите ще са интензивни, възможни са поледици. Очаква се снегът да спре чак в понеделник.

За прогнозата са предупредени областните управители, кметовете на общини, ръководителите на Областни пътни управления, ръководителите на Областните управления на МВР и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт.

"Гражданска защита" припомня при реална опасност от наводнение гражданите да подготвят личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти, а също и да не забравят да изключват газта и електричеството. При снеговалежи и заледявания е препоръчително да се отложат планираните пътувания, ако не са спешни. На път е добре да се носи термос с топъл чай и лекарства и да се оказва помощ на изпаднали в беда, призовават експертите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?