Игнатов: Азис не е забранен от никой орган, за да го забраня в училище

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов обяви, че не може да забрани чалгата в училище, защото може да бъде обвинен в дискриминация. Така той коментира случая с учениците от Видин, които танцуваха върху песен на Азис на осмомартенско тържество в общината. По случая Министерството на образованието, младежта и науката е образувало проверка.

Попитан ще забрани ли чалгата в училище, Игнатов отговори: "Мога да ви отговоря съвсем по библейски, този изпълнител забранен ли е от някакъв орган по разпространението на тази музика, примерно от СЕМ забранен ли е? Ако аз наложа забрана, от една страна, някой ще каже: "Браво на министъра!", от друга страна, ще ме подгонят за дискриминация. Но това, което ние правим, е експертите по музика наистина трябва да се произнесат и очевидно в определена възраст трябва да има едно качество на изпълнение, което децата да усвоят. В случая, едни ми казват, че било рап, други ми казват нещо друго..."

В сряда Игнатов бе във Велико Търново, за да присъства на ученическа презентация за египтологията в хуманитарната гимназия “Св. Св. Кирил и Методий“.

Игнатов съобщи, че през есента на тази година България ще бъде домакин на Световен конгрес на младите египтолози. Форумът трябваше да се състои през тази пролет в Кайро, но заради събитията там и от съображения за сигурност конгресът ще бъде на 22 септември в София. “Датата не е избрана случайно, защото тогава не само отбелязваме официалния празник - Ден на независимостта на България, но и рождения ден на египтологията“, каза министърът.

Сергей Игнатов добави, че негови студенти от департамента по археология в Нов български университет, които участват в експедиция в Египет, при разкопки край Луксор на Западния бряг на Нил, са открили гробница на жрец от времето на фараона Рамзес II. В гробницата е била намерена и мумия на човек, погребан в по-късен период, добави Игнатов.

Министърът уточни, че направил първите си стъпки в науката като студент във Великотърновския университет и това е поводът за посещението му в Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий", където през 1980 г. изнесъл първите си доклади по история на Древния свят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?