Игнатов иска да прави университетски център в родния си Видин

Сергей Игнатов, Сн: БГНЕС

Във Видин трябва да се изгради филиал на Софийския университет и градът да се превърне в университетски център, какъвто заслужава да бъде. Това обяви в петък министърът на образованието и науката Сергей Игнатов при посещението в родния си град, където участва в тържествата, посветени на празника на града - Димитровден.

Игнатов прогнозира, че проектът за филиала във Видин ще премине лесно през Националната агенцията за оценяване и акредитация и изграждането му ще доведе и други университетски структури в града. Преди години имаше постъпили искания за разкриване на частен Евро-швейцарски университет във Видин, но му беше отказана акредитация.

Сергей Игнатов бил говорил по темата и с премиера Бойко Борисов, който разрешил да се започне процедурата за акредитация. Игнатов даде за пример създадения преди години филиал в Благоевград, който сега е университет с претенции за международен център.

 “Вероятно ще бъде създаден филиал на историко-филологически факултет или хуманитарен“, поясни Игнатов, без обаче да посочи кое точно налага разкриването на нов университет.

В мандата на ГЕРБ беше дадена зелена светлина и за друг екзотичен проект – Европейския политехнически университет в Перник. Преди местните избори миналата година пък депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова обеща да има университет в Лом, ако в града гласуват за нейната партия.

Игнатов съобщи още, че ще се водят разговори и с ректора на висшето специализирано училище по аграрни науки в Пловдив, което да изгради структура във Видин. На това училище не е необходимо акредитация от Националната агенцията за оценяване и акредитация“, каза Игнатов.

“Правителството ще получи пълна законодателна и партийна подкрепа за изграждането на филиал на СУ във Видин, заяви депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

Областният управител Цветан Асенов пък обеща областната администрация да осигури сграден фонд за бъдещия филиал.

Споделяне

Още по темата

Още от България