Премиерът обясни защо е уволнил министъра на образованието и науката:

Игнатов не ме чу, че думата корупция не искам да я чувам, камо ли от учени на площада

“Следващият референдум може да е за космодрум до Пазарджик“

Протестиращи учени с плакат: Фонд "Научни изследвания" - рай за нашите калинки и блондинки". Сн.:БГНЕС

За съжаление, Сергей Игнатов не ме чу, когато му казах в петък, че въобще думата корупция, не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада. Така премиерът Бойко Борисов обясни пред представители на Американската търговска камара защо е уволнил министъра на образованието Сергей Игнатов.

Борисов заяви във вторник, че е помолил Игнатов да направи необходимите промени в научния фонд, но министърът решил да го убеждава в обратното и затова му е поискал оставката. Очаква се оставка да подаде и председателят на изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров като Борисов изрази надежда, че вече го е направил. Преди ден заедно с Игнатов бе отстранен управителят на фонда Христо Петров, но не и отсъстващият Гюров.

Убеден съм, че в тази седмица и в следващата, да се надяваме, че наново ще конструираме това министерство, а съответно и този фонд”, каза Борисов.

По-рано финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че предлага фондът “Научни изследвания“ да бъде преобразуван в дирекция към министерството на образованието и така министърът да има пряк контрол върху него.

Борисов коментира още, че се полагат големи усилия в областта на науката и образованието, особено за подготовката на докторанти.

На въпрос за ниското заплащане на младите учени, които получават по 250 - 300 лв., Борисов отговори: “Последните милиони, които дадохме за университетите, бяха за докторанти, които взимат по 20 000 лв. – и за програми, и за библиотеки и за институти. Ако е за 250 лева няма да стоят там. Не можеш да кажеш – аз съм много добър учен, страшно съм умен, страшно много съм направил, и да взимаш 250 лева заплата, и никой да не те е потърсил, ако си толкова добър”.

На въпрос от представители на Американската търговска камара дали държавата предвижда инвестиции в космически изследвания, Борисов каза: “Не се знае – следващият референдум може да бъде космодрум да правим – до Пазарджик, за да бъде удобно. Може и това да вземем като решение един ден. За космоса не сме компетентни”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?