Игнатов обвини учените в лошо възпитание заради пратените на Борисов есемеси

Засега нямало данни, че конкурсът на фонд "Научни изследвания“ трябва да бъде анулиран

Игнатов обвини учените в лошо възпитание заради пратените на Борисов есемеси

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви във вторник, че “не е добро възпитание да се разпространяват лични телефони на някого". Коментарът му е по повод пратените от протестиращите учени есемеси на премиера Бойко Борисов с искане да освободи Игнатов и да спре кражбите във Фонд “Научни изследвания“.

Попитан дали премиерът е получил вчера в Гърция изпратените му съобщения Игнатов каза, че “вероятно ги е получил, но не е добро възпитание да се разпространяват лични телефони на някого". “Премиерът вчера не ми е казал, че е получил съобщения, а аз научих от медиите, че са му били изпратени над 100 есемеса”, заяви Игнатов.

За пореден път от началото на скандала той заяви, че “засега няма никакви данни, че конкурсната сесия на фонд "Научни изследвания" трябва да бъде анулирана. “Ако се установи, че има нарушения, всеки ще си понесе последствията“, каза той.

“Недоволство към сесията на фонда имаше и през 2008 година, но не бе така публично огласено, както сега, каза министърът“, каза Игнатов.

Той отново посочи, че новият проектоправилник за работата на фонда е публично обявен от средата на ноември и е подготвен от екип от учени от Софийския университет, от БАН и от други университети. Игнатов каза, че според авторите на този проект чрез него ще има по-голяма прозрачност. “Ще има обсъждане на проекта и най-късно март той трябва да бъде приет, за да се подготви следващата сесия на фонда“, заяви министърът.

Попитан смята ли, че ако се смени ръководството на фонда "Научни изследвания" протестите на учените ще престанат, министър Игнатов отговори, че учените сега имат подозрения към ръководството на фонда, но то е успяло да организира този конкурс, както и друг - за млади учени.

Предстои Игнатов да бъде изслушан за скандала на утрешното заседание на парламентарната комисия по образованието. Той предположи, че част от протестиращите учени ще присъстват на това заседание и "ще имат думата".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?