Игнатов отрече да се изплащат пари от фонд “Научни изследвания“

Министърът заговори за ново ръководство с новия правилник за работата във фонда

Сергей Игнатов, Сн: БГНЕС

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов отрече във вторник фонд “Научни изследвания“ да изплаща пари на спечелилите проекти в скандалната конкурсна сесия, която учени настояват да бъде отменена. В петък управата на фонда съобщи, че разплащанията са започнали, но не пожела да каже за колко проекта и каква сума е платено.

 “Не е вярно, че парите са раздадени вече, защото тепърва ще се сключват договорите“, каза във вторник Игнатов. “Агенцията за държавна финансова инспекция беше във фонда "Научни изследвания", там е и звеното за вътрешен одит. То сега следи всеки договор и ако има някъде нарушения, трябва да бъдем сезирани. Мандатът на звеното за вътрешен одит е продължен, за да провери всички договори, които са сключени“, заяви Игнатов.

Той каза още, че много от обвиненията на учените са несъстоятелни, защото е “абсолютна лъжа, че няма достъп до рецензиите“. “Напротив, хората, които искат да подават възражения, си проверяват рецензиите и ги четат, те не са скрити. Всички имат пълното право да подадат възражения, имаме над 400 рецензенти и 12 експертни комисии“, каза Игнатов.

Учените изразиха недоволство от това, че рецензиите не са достъпни сега, а ще им бъдат предоставени след поискване и то след два месеца. На сайта на фонда се съобщава, че от 10 декември до 10 януари 2013 година включително ръководителите на некласирани проекти или упълномощени от тях лица могат да заявят писмено в деловодството на фонда желанието си за запознаване със съдържанието на рецензиите и поставените им оценки. А фондът се задължава да им предостави информацията в срок до 20 януари 2013 година.

Игнатов отново заяви, че е подготвен нов проектоправилник за работата на фонда.

“С новия проектоправилник трябва да има и ново ръководство и по нов начин вече да се организира дейността на фонда "Научни изследвания", заяви Игнатов. Моята амбиция е най-късно през март 2013 г. новият правилник да влезе в сила, обяви той.

“Искаме да получим предложения или критики, да се направят два национални форума и след това той да бъде узаконен“, посочи министър Игнатов. По думите му новият проектоправилник е направен от “брилянтни български учени, които имат такъв опит, придобит по света“.

Споделяне

Още по темата

Още от България