Игнатов прогнозира обединение на университети

Игнатов прогнозира обединение на университети

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов обяви в петък, че новият закон за висшето образование, който все още се пише, предвижда колежите да станат част от структурата на университетите. По този повод Игнатов направи и прогноза, че през следващите години броят на университетите ще се редуцира по естествен път като някои от тях затворят, а други се обединят по тематични направления. Във връзка с промените в закона Игнатов уточни, че колежите и висшите училища ще имат общи съвети и ще бъдат обединени по предметни области.

"Частните и държавните колежи няма да загубят своята самостоятелност, но като станат част от структурата на университетите, ще имат общи курсове и общ преподавателски състав", поясни министър Игнатов.

Министърът прогнозира, че за университетите 2015 година ще бъде най-тежката заради демографските проблеми и ВУЗ-овете трудно ще успяват да си наберат студенти. "След това бавно ще започнем да пълзим нагоре и ще стигнем до 2020-2025 г., когато се надявам да се възстанови броят на студентите", посочи Игнатов.

По думите му през тези години ще настъпят трансформации и предстоят обединения на висши училища, но това няма да стане по насилствен път, а на базата на общи интереси, на общи полета на действия.

Игнатов смята, че е напълно възможно да има обединения на университети в сферата на изкуствата, а сградите им могат да бъдат на различни места.

Той обясни, че за да има подобни обединения на университети, трябва да се промени системата на учебните планове. "Предстои либерализация на този процес, като първите две години студентите ще изучават общ материал, каквато е световната тенденция. При тези по-общи курсове специализацията ще настъпва в средата на бакалавърската степен", обясни Игнатов.

Той каза, че законът за висшето образование до месец и половина трябва да бъде готов за обществено обсъждане.

Игнатов посочи, че у нас няма достатъчно преподаватели за висшите училища и това ще повиши конкуренцията между университетите за привличането им, след като влязат в сила новите изисквания един преподавател да е на основен трудов договор само в един ВУЗ. Това изискване заляга както в Закона за развитие на академичния състав, който предстои да се гледа на второ четене, така и във все още подготвяния нов Закон за висшето образование.

Поради това Игнатов коментира, че одобреният от Министерския съвет Пернишки университет ще заработи само, ако може да привлече преподаватели на основен договор. "Но това означава, че те трябва да напуснат работните си места в другите висши училища", каза Игнатов. Проектът за Европейския политехнически университет в Перник също предстои да бъде одобрен от Народното събрание, преди да му се даде карт бланш да набира и обучава студенти.

Министърът коментира проблема със съдържанието на учебниците в средното образование. В края на ноември той си постави срок от три месеца, в който да изчете всички учебници, а преди дни призна, че се е хванал за главата от прочетеното.

Той обаче обясни, че за да се стигне до пренаписване на учебниците, първо трябва да се приеме новият закон за средното или за училищното образование. Новият закон обаче се очаква да бъде приет и да започне да действа в края на годината.

Делегираните бюджети се управляват непрозрачно и при липса на контрол

Същевременно председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева обяви във Велико Търново в петък, че делегираните бюджети на повечето от училищата и детските градини в страната се управляват непрозрачно и при пълна липса на контрол от общините върху техните ръководители.

Такева съобщи, че в писмо до премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и на образованието, младежта и науката синдикатът ще настоява да се въведе строг регламент за управлението на делегираните бюджети, които да бъдат съставяни съвместно със синдикатите и училищните настоятелства.

Според Такева имало и друг проблем – някои директори от страх не използвали по предназначение средствата от училищните бюджети. Това била и основната причина в 25 на сто от училищата в страната да бъде реализиран преходен остатък от миналата година в размер на 94 млн.лв. В същото време заплатите на учителите и персонала оставали най-ниските на Балканите, а в много училища не е направено нищо за подобрение на материалната база.

Такева предлага всеки училищен директор на три месеца да представя пред съответния Регионален инспекторат по образование протоколи от общото събрание на училището за текущото изпълнение на бюджета.

От синдиката ще настояват още да се въведат задължителни атестации на директорите, свързани с управлението на делегираните бюджети, защото се оказало, че голяма част от тях не познават законите и нормативната уредба, свързана с тази материя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?