Игнатов се отказа да поеме студентските общежития

Поне засега студентските общежития няма да преминават към дружеството "Студентски столове и общежития" към Министерството на образованието, младежта и науката, обяви в понеделник просветният министър Сергей Игнатов. Само преди две седмици, след поредното убийство в Студентски град, той съобщи, че всички общежития ще преминат под една шапка, а именно към държавното дружество. Сега повечето общежития се стопанисват от отделните университети.

В понеделник стана ясно, че Игнатов се е отказал от идеята си. “На този етап, това което може да изискваме от висшите училища заради автономията им, е да засилят режима в общежитията и той да не е пожелателен“, посочи той. Министърът лансира идеята при повторно нарушение на правилата от студентите, те да бъдат отстранявани от общежитията или да бъдат лишавани от права за един семестър, но това всеки университет трябва да го реши сам за себе си.

 

“От няколко седмици повтарям, че в резултат на реституцията Студентски град няма, това е територия, на която има 50 сгради на студентски общежития, още 30 жилищни сгради и "какво ли не още, построено между общежитията. Илюзията, че има Студентски град, искам да я изчистя от съзнанието на хората ", посочи Игнатов. 

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?