Игнатов се върна от отпуск да обяви, че Ботев остава в учебниците

Министърът на образованието Сергей Игнатов спря отпуската си, за да обяви, че творчеството на Христо Ботев няма да бъде извадено от учебниците или редактирано. Слухът предизвика масово недоволство в социалните мрежи, последва реакция и на патриотични организации. Дискусиите около Ботев тръгнаха след публикуването на доклад на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), в който бяха посочени примери за стереотипи и нетолерантност в българските учебници. В доклада на комисията обаче никъде не се правят препоръки за редактирането или изваждането на Ботев от учебниците, а се коментира използването на цитати от негови творби извън контекста в различни упражнения.

Преди дни обаче Йоана Томова, председател на Управителния съвет на издателство “Просвета”, публикува във “Фейсбук“ текст, в който поставя въпроса “да редактираме “да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище” или да изхвърлим Ботев от учебните програми?“. Текстът предизвика вълна от недоволство срещу КЗД, която бе допълнително подсилена от тиражирани в някои медии слухове, че се обмисля изваждането на Ботев от учебниците заради дискриминация. Родители дори заплашиха, че няма да пуснат децата си на училище на 15-ти септември, ако Ботев бъде изваден от учебниците.

“Христо Ботев остава в българските учебници и при това непроменен и такава е позицията на кабинета "Борисов", заяви във вторник Игнатов.

Той обяви, че е прекъснал отпуската си, за да опровергае информациите за изваждането на Ботев от учебниците и допълни, че и “премиерът, ако не беше зает, щеше да дойде днес и да каже, че Христо Ботев остава в българските учебници“.

“Основната цел на днешната ми пресконференция е да видя кой може да постави под съмнение Христо Ботев, както и ще се намери ли някой смел, дори учен, да подмени текстовете му, за да звучат по-добре днес на български език“, коментира Игнатов. Той също така изрази увереност, че “никой от следващите правителства няма да посегне на тези наши светини“.

Самият Игнатов също цитира откъс от доклада на КЗД, според който в учебниците "не се съдържат текстове и илюстрации, създаващи пряка дискриминация за пол, етническа принадлежност, раса, увреждане, религия и сексуална ориентация".

Все пак просветният министър се закани, че "всички велики българи, създали съвременната картина на България остават в образователната ни система и в учебниците, без текстовете им да бъдат променяни, независимо от появата на някакви идеи за политическа коректност".

“Смятам, че няма да намерите български политик, учител или обикновен гражданин, който да не ни подкрепи“, заяви той.

Полемиката за присъствието на автори като Христо Ботев и Иван Вазов в учебниците се води от години. Тя се заформя обикновено преди началото на всяка следваща учебна година покрай изказвания на филолози, че са неразбираеми за днешните ученици. Подобни предложения винаги са съпроводени с мощна вълна на съпротива и обяснения от страна на ръководството на образователното министерство, че Ботев и Вазов няма да се вадят от учебниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България