Игнатов си даде срок от три месеца да прочете всички учебници

Новият просветен министър Сергей Игнатов си даде срок от три месеца да прочете всички учебници в средното образование и да пресее кои от тях са написани добре и кои не. Пред БНР той съобщи във вторник, че екипът на министерството ще започне да работим върху изработването на по-ясни учебни материали.

"Университетските преподаватели пишат сложно. Но не съм убеден, че и учителите също биха могли да напишат един добър учебник. Ще трябва да се работи в екип. Аз самият съм отказвал. На мен ми е предлагано да пиша учебници и отказах, защото зная, че не ставам за тази работа, пиша сложно", каза министърът.

"Трябваше да пиша учебник за седми клас и като видях какви са изискванията, разбрах, че не мога да се справя. Така че трябва да се работи в екип. Но много сложно е да се намерят хора, които да пишат разбираемо за деца. И това е проблем на цялото образование, не само на средното. Вие ако влезете дори в аудиториите, студентските, и ще видите как преподавателите още от първия ден говорят сложно. И основното, което липсва в образователната система, е бавното надграждане на информацията, като се започне от детските години и се свърши с висшето образование", посочи още Игнатов.

Според него сложно написаните учебници са една от причините за неграмотността на учениците. "Не можем да виним само учебниците обаче, защото все пак това зависи от учителите - как ще преподадат даден учебник. Освен това учебниците, по които учат децата ни, се одобряват от самите учители", каза Игнатов.

"Проблемът за неграмотността е и социален. Проблемите с неграмотността са и с големия обществен срив, който се получи през последните 20 години, смениха се героите на децата", заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?