Игнатов си търси за заместник човек като сър Кен Робинсън

Игнатов си търси за заместник човек като сър Кен Робинсън

Образователният министър Сергей Игнатов обяви в сряда, че търси човек като сър Кен Робинсън за свой заместник. Британецът Кен Робинсън е световно признат експерт в сферата на образованието, изкуствата и човешките ресурси и е работил като консултант с правителствата на редица държави, с частни компании и неправителствени организации. Една от най-популярните му лекции е “Училищата убиват креативността“ .

По думите на Игнатов Робинсън е променил британското образование.

Министърът коментира, че има добри кандидатури за поста, освободен принудително миналата седмица от Милка Коджабашиева. Нейната оставка бе поискана от Игнатов заради гаф с изпратено от нея писмо до регионалните инспекторати по образованието (РИО). В него Коджабашиева е препоръчала на класните ръководители да определят етническата принадлежност на децата от малцинствата по своя преценка, без да се допитват до родителите им и до самите деца.

Според Игнатов проблемът бил именно в трудния избор заради добрите кандидатури за негов заместник, тъй като когато има само една кандидатура всичко е предрешено, а сега трябвало да се избира. Той обясни, че му трябва човек, който да влезе с летящ старт и да не губи време, тъй като материалите по новия училищния закон вече са около 200 страници, а до края на годината трябва да има завършен текст.

С училищния закон от самото начало се занимава съветникът на министъра Асен Александров, който е директор на 51-во училище в София. Той присъстваше на всички обществени обсъждания на законопроекта в страната и отговаря на изискването “да влезе с летящ старт“, без да му се налага да се запознава тепърва с материята.

Очаква се името на новия заместник да стане ясно до четвъртък.

Игнатов мотивира освобождаването на Коджабашиева с “политически некоректно тежко писмо в стила на втората половина на осемдесетте години на миналия век“. Според него обаче няма драма, тъй като това е част от политическия живот.

Той потвърди думите си от петък, че Коджабашиева е поела политическата отговорност, но е добър експерт и ще остане в система.

Игнатов припомни, че списъците за етническата принадлежност на децата се събират от 2000 догодина заради изучаването на майчин език в училище. Според коментари на заети в системата обаче разпращаните до РИО писма са стандартни, такива се пращат всяка година и е възможно писмото да е само претекст за освобождаването на Коджабашиева.

Игнатов съобщи още, че тази година ще има над 50 000 първокласници и няма да има училища, които няма да отворят заради ремонти.

Споделяне

Още по темата

Още от България