Игнатов спря реформата на БАН и я повери на Благовест Сендов

Игнатов спря реформата на БАН и я повери на Благовест Сендов

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов обяви във вторник, че е изпратил финансов одит в Българската академия на науките (БАН) и докато той тече там не могат да се правят никакви преобразувания. С това той блокира започнатата от академията реформа, докато същевременно в министерството се подготвят промени в Закона за БАН. Игнатов за първи път обяви и кой е мозъкът на алтернативната на Общото събрание на БАН реформа. “Акад. Благовест Сендов, консултирайки се с колеги, е подготвил един прекрасен проект на Закон за БАН“, обяви пред Нова телевизия Игнатов. “И сегашният закон също е писан от него“, коментира министърът.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов заяви по-късно пред журналисти, че не е запознат с промените, подготвяни от Сендов. “Редно е Сендов да внесе закона в Общото събрание на академията, за да се обсъди какво е предложил в него“, каза Съботинов.

"Ако акад. Сендов защитава идеите на министъра на образованието Сергей Игнатов, тогава няма да се разберем с него", посочи Съботинов и допълни, че сегашният Закон за БАН е изготвен от бившия председател на академията акад. Иван Юхновски.

БАН се готви за протести, държавата ѝ проверява имотите

Съботинов потвърди, че действително отпреди ден текат две проверки в академията – на Държавната финансова инспекция и на областния управител за това как се управляват имотите. “Това само доказва за пореден път тезата, че целта на реформата са имотите на БАН“, каза Съботинов, който прогнозира, че следващата стъпка е от публична държавна собственост те да се преобразуват в частна държавна собственост, а след това и в мол.

Игнатов коментира обаче, че зад твърденията за отнемане на имотите на БАН всъщност може би стои страх от това какво ще покажат започналите проверки за управлението на имотите.

Междувременно докато учените от БАН се готвеха за протеста си в сряда, областния управител на София Данаил Кирилов обяви, че започналите проверки вече дават резултати.

Проверяващите открили, че академията отдава под наем държавните имоти, но няма информация дали при избора на наематели е имало търг или конкурс, както изисква Законът за държавната собственост. Сграда в район "Нови Искър", която не се използва за наука, се отдавала например под наем за 2 евро на квадратен метър. От БАН обаче заявиха, че отдават помещения под наем на пазарната цена от 4 евро за квадратен метър, а под тази цена се давали само “складове и мазета“.

Проверката открила още, че 73 дка, ползвани от Института по гората към БАН, от 2005 г. насам вече не са държавна собственост, след като са били деактувани от бившия зам.-областен управител Люсиен Ковачев. Имотите са реституирани от ДЗИ като приемник на Първо българско застрахователно дружество, което имало там кошери за пчели. Областният управител на София Данаил Кирилов заяви, че не знае БАН да е направила нещо да защити имотите си.

Министър и председател на БАН в сблъсък как да се направи реформата

“Очевидно е, че организацията не може да продължава по старата схема, защото няма средства, а дори и да има, те ще продължат да дават същите резултати, каквито и сега“, коментира Игнатов пред Нова телевизия. Прекъснат от Съботинов с въпроса чел ли е международната оценка на БАН, Игнатов се обърна към водещата с думите: “Кажете му да не повишава тон. Нито е в позицията, нито е в състояние с повишен тон да постигне нещо“. След това министърът заяви, че е запознат с оценката, но е нужна промяна.

“Еми нали ние това правим с нашата реорганизация“, контрира го Съботинов. “Защо не виждате какво правим? Ние искаме да намалим броя на институтите, да оптимизираме тяхната работа“, обърна се към Игнатов председателят на БАН.

На въпрос защо министерството не приема промените, които се правят от БАН, Игнатов заяви, че въпросът не опира до неприемане. “Те, ако искат да си ги правят, но тези промени не водят до нищо“, каза министърът. Според Игнатов от сливането на институти няма да се спести кой знае какво, а в същото време “изградени колективи влизат в конфликтна ситуация“. “От декември насам има повишено напрежение и вместо да се занимават с наука хората пишат петиции, правят се събрания. От половин година в резултат на непремерената и недобре планираната така наречена реформа се създава хаос, това не води до никакви резултати, а в същото време се харчат публични средства“, заяви Игнатов.

По-късно ръководството на БАН обаче заяви, че на практика министърът не предлага никаква алтернатива. “С 8.88 лева ще се увеличи заплатата на учените в академията, ако се закрие централното управление на БАН, както предлага министърът“, заяви Съботинов. Той обясни, че заради икономиите, които трябва да се правят, е съкратен щата на 300 учени. “Ние пенсионирахме 430 учени, след което на тяхно място дойдоха 130 млади хора. Сега заради икономиите закрихме щата за останалите 300, налага се учените да излизат в неплатен отпуск или да са с намалено работно време“, каза Съботинов.

Според министъра обаче истината е друга: “Вие днес пенсионирате човек, утре пак го назначаване, като преди това му изплащате обезщетенията. Става въпрос не за учен, а за администратор“.

От БАН обявиха, че 40% от бюджета им е от собствени приходи от проекти и 60% от държавна субсидия. За сравнение в германския институт “Макс Планк“ 80% от бюджета бил от държавна субсидия.

Учените от БАН излизат на протест утре срещу държавната политика в областта на науката. “Този протест не е политически, въпреки опитите да го изкарат такъв“, заяви Съботинов.

По време на протестното шествие в сряда учените ще връчат в Министерския съвет петиция до премиера Бойко Борисов, с която настояват “държавата да застане зад науката“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?