В изследването на дискриминацията в учебниците

Игнатов видя заплаха за националната сигурност

Сн. БГНЕС

Министър-председателят и правителството разглеждат образованието и науката в България като елемент на националната сигурност и всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България. Това заяви в четвъртък министърът на образованието Сергей Игнатов по изричната заръка на премиера Бойко Борисов. Повод за коментара му е разрастващата се истерия около изследването на Комисията за защита от дискриминация за българските учебници.

Базирайки се на неточен цитат от изследването, Игнатов заяви, че смята за гавра с нашето минало констатацията, че "Левски бил закононарушител и османската полиция си вършела работата".

Оригиналният текст в доклада на комисията гласи: “Факт е, че в конкретния случай авторите коректно са използвали словосъчетанието “османска полиция”, а не турска, но смятам, че е редно да има и допълнителен обяснителен текст за това, че османската полиция е изпълнявала служебните си ангажименти, за османската полиция, Васил Левски е бил нарушител на реда. Такава е била политиката на империята“.

В същия доклад обаче комисията хвали няколко примера, отново свързани с Левски, като възпитаващи в дух на толерантност. Един от тях е “Левски не разпалвал омраза към другите. Той искал всички народи в Османската империя - българи, турци, евреи и други, да живеят в братство и равенство”.

Въпреки, че никой не иска махането на Ботев и Левски от учебниците, Игнатов за пореден път успокои родителите, че “всички, които са изградили духовната тъкан на съвременна България“ остават в учебниците.

“Министър-председателят Борисов ми поръча да заявя следното: “Кабинетът Борисов, тоест цялото правителство, е национално отговорно и патриотично, и няма да допусне никаква подмяна в българската история, независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на форми на дискриминация или за политическа коректност“, заяви Игнатов, който преди два дни беше върнат от отпуска, за да обяснява по спешност, че Ботев няма да отпадне от учебния материал, каквито слухове бяха тиражирани в социалните мрежи и някои медии.

“Смятам също, че е абсолютна гавра предложенията, свързани с корекции на нашия фолклор или на литературата, дори и на съвременната литература в българските учебници“, каза образователният министър. “В това отношение няма да има никаква промяна в учебниците и в учебните програми, а тя ще бъде към едно по-прагматично образование“, посочи той.

“Нашата култура е по-древна от историята на нашата държава, ние не сме някакви пришълци тук за 600-700 години и по никакъв начин няма да позволим каквото и да е промяна в това отношение“, допълни Игнатов.

Споделяне

Още по темата

Още от България