Игор Коломойски обеща да се върне в Украйна, ако Зеленски стане президент

Игор Коломойски

Украинският бизнесмен Игор Коломойски заяви, че смята да се върне в страната, ако Володимир Зеленски - кандидатът на партията "Слуга на народа", спечели президентските избори, чийто втори тур ще се състои в неделя. Коломойски говори в ефира на украинската телевизия "Първи канал".

"Бях планирал да се върна между първия и втория тур - още преди първия. Но заради толкова острите политически борби и за да не внасям суматоха, бъркотия, реших спокойно да изчакам тук, без да нервирам никого в Украйна", каза той в отговор на въпрос.

През 2015 г. Коломойски - тогава управител на Днепропетровска област, влезе в конфликт с президента Петро Порошенко и бе отстранен от поста. Активите му бяха замразени от лондонски съд по искане на руската компания "Татнефт".

В момента Коломойски живее в чужбина, според украински и руски медии - може би в курортния град Херцлия в Израел.

Бизнесменът е основател на най-голямата в Украйна промишлено-финансова групировка "Приват", действаща банковия сектор, нефтохимическата индустрия, металургията, хранителната промишленост, аграрния сектор, въздушните превози, спорта и медиите. Той контролира най-голямата медийна група в страната "1 + 1 медиа", включваща телевизии, електронни и печатни издания, както и осведомителната агенция УНИАН.

В Украйна свързват влизането на Зеленски в политиката именно с видния предприемач, но самият кандидат неведнъж е заявявал, че "не е проект на Коломойски", напомня ТАСС.

Почти три четвърти от украинските избиратели, направили вече своя избор, са решили да подкрепят Володимир Зеленски във втория тур. За Порошенко смятат да гласуват 27 на сто, сочат огласени днес данни от анкета на социологическата група "Рейтинг".

Като цяло 52 на сто от запитаните изразяват готовност да подкрепят Зеленски, 19 на сто - да гласуват за Порошенко, още 19 процента се колебаят, а 10 на сто не смятат да гласуват изобщо.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят